EnergiWatch

Er bunden nået? Olieprisen stiger for stjette dag i træk

Der er udsigt til stagnation i den amerikanske skiferproduktion, og det kan være med til at give olieprisen et nøk opad. Antallet af rigge i USA er nu det laveste i seks år.

Foto: Helge Hansen - Statoil

Olieprisens hop mandag markerer sjette dag i træk med stigninger til råvaren. Det får flere analytikere til at spå, at bunden formentlig er nået.

Mandagens stigning tilskrives især tegn på, at produktionen bliver beskåret. Det gælder blandt andet i USA, hvor producenter har begrænset antallet af aktive rigge som følge af et overmættet marked. Antallet af aktive rigge er nu det laveste i seks år, skriver Bloomberg News.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 39,30 dollar efter en stigning på 1,5 pct. Dermed er prisen på Brent-olie på de seks dage med stigninger steget over 10 pct.

20. januar drattede prisen på et tidspunkt til 28,58 dollar per tønde. Siden er olieprisen er således steget over 37 pct.

Fejl: Grafikken kunne ikke vises.

Grafen viser spotprisen på en tønde af den norske referenceolie, Brent, i amerikanske dollar de sidste fire år. Kilde: Quandl.com/Den Amerikanske Centralbank

Med til at styrke olieprisen er også forlydender om, at olienationer som Saudi-Arabien og Rusland vil diskutere fastfrysning af produktionen senere på måneden.

"Rent teknisk rammer olieprisen netop nu ind i et kraftigt modstandsområde i 39,5-42,30 dollar per tønde Brent-olie. Et brud vil åbne mod 50-60 dollar, og medianestimatet blandt analytikere er 43 dollar ved årsskiftet. Der er snak og spekulation i markedet om, at de største olieproducenter inden udgangen af april kan nå til enighed om en fastfrysning af produktionen. I så fald vil det positive momentum for olieprisen fastholdes," skriver seniorøkonom ved Jyske Bank Kim Fæster i en kommentar.

I USA koster en tønde WTI mandag 36,52 dollar - en stigning på 1,7 pct.

"Vi kan nok lægge bunden bag os. På sigt vil vi se det amerikanske udbud falde," siger Ed Morse, der er analysechef for råvarer i Citigroup, til Bloomberg News.

Også Ric Spooner, analytiker ved CMC Market, mener, at olieprisen kan være på vej endnu længere op.

"Vi begynder at se den amerikanske produktionsniveau falde, og hvis det fortsætter, kan det let føre oliens momentum lidt længere," siger han til Bloomberg News.

Brasiliansk ekspræsident: Korruptionssag er et mediecirkus

20 dollar-spøgelset for olieprisen begynder at falme

Olien giver Mærsk-aktien vinger

Olieprisen varmer op til vigtigt møde

Forsiden lige nu

Schlumberger og Subsea 7 laver nyt samarbejde

De to offshoreserviceselskaber Schlumberger og Subsea 7 er i forhandlinger om et nyt joint venture, der skal bygge videre på et eksisterende samarbejde om at tilbyde services både på og under vandoverfladen.

Hvem er Årets Energibombe?

Energiselskabet Aura har lavet en ny pris, der skal uddeles til ”en ildsjæl” blandt selskabets andelshavere.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere