OW Bunkers ledelse har kig på side 41 i kurators rapport

Med Bagmandspolitiets sigtelse af OW Bunkers øverste ledelse, CEO Jim Pedersen og CFO Morten Skou, samt chefen for datterselskabet i Singapore, Lars Møller, er nedtællingen til det store retsopgør i gang. Ledelsen vil ikke mindst pege på én bestemt post i sit forsvar.
Foto: Thomas Emil Sørensen
Foto: Thomas Emil Sørensen
TOMAS KRISTIANSEN, SHIPPINGWATCH

Det var historien om en bebudet sigtelse, da Bagmandspolitiet i går sigtede en række ledende medarbejdere fra et af verdens største bunkerselskaber, danske OW Bunker, som efter få måneder på Fondsbørsen og få dages dramatisk overlevelseskamp lukkede den 7. november 2014.

De tre nøglepersoner har sådan set bare gået og ventet på, at det ville ske, eller som de løbende har sagt: "Mon ikke de indkalder mig til et møde på et tidspunkt?"

CEO Jim Pedersen har ikke udtalt sig offentligt om sagen, førend han i går sagde til ShippingWatch, at sigtelsen efter hans mening "er fuldstændigt uden indhold". CFO Morten Skou har også i høj grad holdt sig uden for offentlighedens søgelys, ligesom den tidligere direktør for OW Bunkers udskældte datterselskab i Singapore, DOT, Lars Møller, har holdt sig under radaren. Lars Møller er dog videre i en ny stilling i Singapore, hvor han fortsat bor.

Lang tid endnu

Der kan gå lang tid endnu, før en evt. retssag kommer i gang. Først skal de tre sigtede svare bagmandspolitiet, hvilket sandsynligvis sker i april eller maj. Så vil de sandsynligvis blive indkaldt til det møde, de har gået og ventet på. Og først herefter vil sagen udvikle sig videre, afhængig af hvad bagmandspolitiet vurderer ud fra de informationer, de får.

Uanset hvad, vil det kildne spørgsmål om ansvaret for det enorme underskud, der blev bygget op i Singapore, og som væltede læsset, være det centrale for placeringen af ansvaret. Lars Møller har ved flere lejligheder, bl.a. gennem sin advokat Arvid Andersen, fastholdt, at ledelsen i hovedkvarteret var informeret om udviklingen i forretningen med Tankoil.

Omvendt vil Jim Pedersen og Morten Skou argumentere med, at Lars Møllers kreditter til Tankoil ikke var sanktioneret fra Nørresundby. Hvis man kigger på den rapport, som ad-hoc kurator Søren Halling Overgaard udsendte lige før nytår, kan man sige, at det er side 41, som ledelsen især har kig på. For selvom rapporten fra kuratorerne blev modtaget med en vis tilfredshed hos Lars Møllers advokat, er der en bestemt oplysning, som hans modpart John Korsø Jensen vil fokusere på ifølge kilder, som ShippingWatch har talt med.

Ikke bogført post

Den 400 sider lange redegørelse fra Søren Halling Overgaard viste på den ene side, at OW Bunkers datterselskab i Singapore, Dynamic Oil Trading, var skabt til at tage de kunder, der havde en større risikoprofil end andre. Samtidig skulle selskabet også hente ekstra mange penge. Det blev både Altor og bestyrelsen i OW Bunker orienteret om i april 2012, næsten to år før OW Bunker blev børsnoteret. Redegørelsen viser også, at alle centrale personer i toppen af OW Bunker var med, da selskabet blev stiftet, og da målet med det omdiskuterede selskab blev udpeget.

Men ud over ledelsens medvirken til setup'et med et mere aggressivt DOT vil det i sidste ende få afgørende betydning, om ledelsen var i besiddelse af eller havde modtaget den vitale viden om Tankoil fra Singapore. Eller om man kunne forvente, at ledelsen havde sørget for at tilegne sig den viden. Et enkelt afsnit i kurators rapport vil dermed stå centralt ifølge kilder set med ledelsens øjne:

"....fra og med juni 2013 blev en del af den bunkerolie, som ses leveret/solgt til Tankoil, først bogført til DOT i starten af den efterfølgende måned. DOTs praksis med udskydelse af bogføring af leverancer/salg til Tankoil ses videreført i hele den efterfølgende periode - knap 18 måneder - frem til konkursen i november 2014 med stadigt voksende beløb, Mens det ikke-bogførte beløb per 30. juni 2013 udgjorde ca. 17.000.000 USD, var det per 31. december 2013 øget til ca. 27.000.000 USD, og per 30. september 2014 udgjorde det ikke-bogførte beløb ca. 95.000.000 USD."

Forholdet til Tankoil

Rapporten fra kurator, der vel at mærke er udarbejdet for kuratellet, skriver helt overordnet om ledelsens kendskab til tingenes tilstand hos DOT, at den i betydeligt omfang har "været informeret om forhold i DOT gennem koncernrapportering, fordringer, rentetilskrivninger og ikke mindst gælden."

DOT blev stiftet tilbage i oktober 2012 med Lars Møller som topchef og med den udtrykte strategi at befinde sig i overhalingsbanen. Lars Møller tog en kunde med over fra OW Bunker Far East, nemlig den lokale forretningsmand Dennis Tan, der stod bag en stribe selskaber, som OW samarbejdede med. Det er samme Dennis Tan, som de lokale myndigheder i Singapore, Maritime and Port Authority blev advaret imod af en whistleblower længe før OW Bunkers kollaps.

85 pct. af DOTs handel i Singapore var med Petrotec og senere Tankoil, som begge havde samme ejer, nemlig Dennis Tan. Kurator skriver også i redegørelsen, at hvis OW Bunker havde fulgt sine egne kreditregler, ville samhandlen med Petrotec og især Tankoil, aldrig været kommet i stand, da ingen af dem levede op til OWs kreditregler.

Fra april 2012 til november 2014, hvor OW Bunker kollapsede, skete der efter kurators vurdering "omfattende", "gentagne" og "vedvarende" alvorlige brud på den af bestyrelsen godkendte kreditpolitik.

Men hvem var vidende om det?

Staten fastholder OW Bunker-kritiseret bank til Dong-notering

Medie: Flere OW-sigtelser kan være på vej

Bagmandspolitiet sigter de første i OW-sagen

Olierigmands formue næsten halveret

Singapore blev advaret om OW Bunkers banemand

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også