EnergiWatch

Udsving fortsætter fra Saudi-Arabien til servicestationen

Prisen for en tønde olie stiger fredag morgen, hvor de danske forbrugere til gengæld kan vente laveste benzinpriser i seks år.

Benzinprisen er om ikke nede på 1998-niveau så tættere på end i mange år.

Råvaremarkederne er fortsat præget af store udsving orkestreret af den fremherskende uro på alle de finansielle markeder.

Oliemarkedet fortsætter med at svinge voldsomt, hvilket har medført den højeste prisvolatilitet siden 2009 i takt med spekulationerne om, hvorvidt producenterne vil nå frem til en produktionsaftale for at styrke markedet eller ej.

Olieprisen stiger fredag morgen fra det laveste niveau i mere end 12 år, mens CBOE Crude Oil Volatilitet Index, der måler forventningerne til prisudsving, steg til det højeste niveau i syv år torsdag.

Producenterne er klar til at arbejde sammen, men leverandørerne vil ikke skære ned, medmindre der er fuldstændig samarbejde, lyder der fra De Forenede Arabiske Emiraters olieminister, Suhail Al Mazrouei, i en rapport ifølge Sky News Arabia.

"Indtil Rusland og Saudi-Arabien indvilliger i at reducere produktionen, tror jeg ikke, at der vil være nogen koordineret nedskæringsaftaler mellem Opec og producenter uden for Opec. De fundamentale data, som vi bliver ved med at se, tyder på, at priserne skal forblive forholdsvis lave eller svækkes yderligere, i betragtning af, at vi ikke har set den nye iranske olie ramme markedet endnu," vurderer senior råvarestrateg Daniel Hynes fra Australia & New Zealand Banking Group i Sydney over for Bloomberg News.

Listepris på 8,39 kroner

Til gengæld ventes de laveste benzinpriser i seks år at ramme de danske forbrugere. Det skriver foreningen Forenede Danske Motorejere (FDM) torsdag på sin hjemmeside.

Listeprisen for benzin falder med tre ører til 10,20 kroner for en liter oktan 95, og listeprisen for diesel falder med 10 ører, så den kommer ned på en pris, der hedder 8,39 kroner.

Men forbrugerne kan højest sandsynligt få fyldt tanken op endnu billigere end det, da prisen på tankstationerne - den såkaldte standerpris - typisk ligger en krone eller mere under listeprisen.

Fredagens priser vil være cirka 2,47 kroner lavere end sommerens priser, og det store fald betyder altså samtidig, at priserne bliver de laveste i seks år, ifølge FDM.

Ifølge Allan Skytte Christensen, som er forbrugerøkonom hos FDM, skyldes prisfaldet den meget lave oliepris.

Han har desuden en række gode råd til de danskere, som gerne vil have tanket bilen billigt op, inden de kører på vinterferie.

"Det bedste er at finde et sted, hvor der er priskonkurrence. Det vil sige de store byer eller indfaldsvejene til de store byer. Det er der, hvor der er mange tankstationer, og det er derfor også de steder, hvor der er priskonkurrence," siger han til Ritzau.

"Og så skal man undgå motorvejene, for der ligger priserne typisk en krone højere end normalt. Og så skal man tanke inden klokken 10, for det er det tidsrum, hvor benzin og diesel er billigst."

Chancen for at få diesel og benzin til "udsalgspris" er størst om morgenen og formiddagen. Lokale priskrige ender ofte om morgenen, da brændstofprisen så skal justeres, så den matcher ændringen i olieprisen.

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere