Nordsø-selskaber har tabt 62 mia kr på et år

Den faldende oliepris har ramt de britiske oliegiganter hårdt. Halvdelen af landets selskaber med aktiviteter i Nordsøen har tabt penge i 2015, og de tre største selskaber, BP, Shelll og BG Group, har seksdoblet gælden i perioden.
Foto: conocophilips
Foto: conocophilips
Michael Duelund

Oliebranchen bløder, og ikke mindst på produktionen i Nordsøen står det galt til. I løbet af de sidste 12 måneder har de britiske olieselskaber, som har aktiviteter i Nordsøen, tabt 6,4 mia. pund (62,25 mia. kr.). Det viser en analyse foretaget af det britiske dagblad Financial Times. Analysen viser desuden, at halvdelen af de 22 virksomheder, der pumper olie op fra Nordsøens bund, taber penge.

De nye tal kommer efter en uge, hvor nogle af verdens største olieselskaber har femvist deres værste regnskaber nogensinde.

Bl.a. har det største britiske selskab i branchen, BP, fremlagt tal, der viser et underskud på 3,6 mia. pund (35 mia. kr.) i 2015, hvilket er deres værste resultat til dato. I alt har BP, Shell og BG Group seksdoblet deres gæld i løbet af det sidste år, så den nu beløber sig på 7,6 mia. pund (74 mia. kr.).

Olieselskaber sænket til skrot

"For fem år siden var olie- og gassektoren den finansielt sikreste branche i Storbritanien. I dag er den en af de svageste med flere og flere nødlidende selskaber," siger Ewan Mitchell, chefanalytiker ved Company Watch, til Financial Times.

Den store nedgang i branchen kommer på baggrund af det dramatiske fald i olieprisen fra 115 dollar for en tønde råolie i sommeren 2014 til nu 35 dollar. Men især olieproduktionen i Nordsøen er ramt hårdt ramt, da den på trods af faldende omkostininger stadig er det dyreste sted at producere. Det skyldes de høje skatte- og medarbejderomkostninger samt strikse sikkerhedsregler.

Lave oliepriser har ramt Statoil hårdt i 2015

Olieprisen sender Lundin i dybt underskud

Dongs fede oliekontrakter udløber til efteråret 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også