Dong tryller rekordstort olieudslip ud af regnskab
Ved første øjekast er Dong Energy blevet markant bedre til at passe på miljøet i 2015.
I det netop offentliggjorte årsregnskab fremgår det, at selskabet, der i øjeblikket er på vej på børsen med mantraet om at være eksperter inden for klimavenlig energi og grøn omstilling, blot har udledt beskedne 0,7 ton olie fra sine boreplatforme i hele 2015. Selvom det er en stigning på 0,1 ton i forhold til samme tal for 2014, så er det ekstremt lavt.
"Udledningen er kun steget marginalt," som Dong selv beskriver tendensen.
Men ser man nærmere på tallene bag udledningen, så er der en ganske særlig grund til, at niveauet for olieudslippet er så lavt, som det hedder sig i den seneste årsrapport.
Dong snubler i oliemål og slører nøgletal
Da Dong i 2014 skulle fortælle omverdenen, hvor meget olie man havde udledt i havet, lød tallet på 37 ton.
Med andre ord står der i den nyeste årsrapport, at man i 2014 kun spildte 0,6 ton olie i havet, mens der i årsrapporten for sidste år står 37 ton i samme tidsperiode.
Hvordan kan det hænge sammen?
Dong forklarer selv de forskellige tal ved at skrive, at "regnskabspraksis for Olieudledning til havet er ændret fra finansiel konsolidering til operationel konsolidering."
Det betyder på godt dansk, at Dong ikke længere medregner olieudslippet fra de oliefelter, hvor man ikke selv står for produktionen. Langt de fleste oliefelter er ejet af flere forskellige olieselskaber, mens der kun er et, som står for driften. I år oplyser Dong altså kun tallet fra felter, hvor man således selv er operatør.
Sådan har Dong ikke opgjort tallet de sidste ti år.
Dong ændrer på investeringsvægten
Dong oplyser, at det nye, lave tal kun omfatter data fra Siri-feltet, som også - ud over satellitplatformene Nini og Cecilie - ganske rigtigt er de eneste felter i Nordsøen, Dong selv er operatør på.
Men Dong er i alt en del af 20 aktive oliefelter i Danmark og Norge, og dermed ser man altså med den nye opgørelse bort fra olieudslippet fra i alt 19 ud af 20 oliefelter.
Da man sidste år udledte 37 ton olie i havet var niveauet det højeste i mere end ti år.
Som begrundelse for at ændre regnskabspraksis skriver Dong:
"Ændringen er foretaget for at sikre en høj datakvalitet, da DONG Energy ikke har adgang til pålidelige data for ikke-opererede felter," og dermed er udgangspunktet for rapporteringen altså ændret markant i forhold til for bare et år siden.
Dong har haft en del problemer med oliespild i havet de sidste år.
Dong-chef får lønhop på 25 pct. trods milliardunderskud
På den norske Ula-platform, hvor det britiske olieselskab BP er operatør, har de norske oliemyndigheder råbt vagt i gevær, fordi udslippet har overskredet grænseværdierne adskillige gange i både 2013 og 2014. I december 2014 fik platformen stærkt kritisk tilsynsrapport, som afdækkede en stribe brud på regler og miljøtilladelser.
Da EnergiWatch for et år siden bad Dong om en kommentar til problemerne på Ula, svarede er Manager for partner-licenser i DONG Energy E&P, Kelly Tyler;
"På de felter, hvor DONG Energy ikke selv er operatør, gør vi en stor indsats for at være en aktiv og synlig licenspartner. Vi har derfor dedikerede ansatte, der følger de enkelte licenser tæt - det gælder også for Ula-feltet."
Norsk Dong-platform plaget af ringe sikkerhed
På trods af den tætte monitorering af licenserne, så er det altså i dag ikke muligt for Dong at offentliggøre det samlede olieudslip. EnergiWatch har henvendt sig til Dong for at få oplyst, hvad olieudslippet var i 2015 opgjort efter den gamle metode.
I en email bekræfter man, at man nu udelader felter "hvor DONG Energy ikke er operatør og kan styre eller tage ansvar for aktiviteterne på en andens anlæg / ejer."
Derfor fremgår det samlede olieudslip i 2015 efter den gamle metode altså ikke af Dongs svar, ligesom det ikke fremgår af årsregnskabet.
Relaterede artikler:
Dong-chef får lønhop på 25 pct. trods milliardunderskud
For abonnenter
Dong snubler i oliemål og slører nøgletal
For abonnenter
Dong ændrer på investeringsvægten
For abonnenter