EnergiWatch

Olieselskaberne trækker massive plusser

Den europæiske centralbank giver olieselskaberne en hjælpende hånd på aktiemarkederne fredag.

De europæiske aktier er fredag stærkt understøttet af forventninger om flere lempelser fra centralbankernes side, hvor der er store plusser i samtlige af de største toneangivende indeks på kontinentet

FTSE 100-indekset i London stiger med 2,3 pct., mens CAC 40 i Paris løftes 3,1 pct., og DAX-indekset i Frankfurt stiger med 2,1 pct. Samtidig løftes det brede paneuropæiske Stoxx 600-indeks med 2,8 pct.

Torsdagens udmeldinger fra chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, virker sammen med stærkt stigende oliepriser som en solid hjælpende hånd for aktierne fredag.

Olierekyl trods fortsat stigende lagre

Draghi sagde torsdag, at ECB er parat til at sende flere lempelser af sted til den europæiske økonomi allerede i marts, hvis det bliver nødvendigt, og samtidig venter flere fortsat, at der også meget vel snart kan komme flere lempelser fra Kina.

Det har også bredt sig til oliemarkedet, hvor prisen for en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, til levering i marts stiger med 6,5 pct. til 31,15 dollar fredag eftermiddag.

"Der er håb om mere stimuli i marts og potentiale for endnu mere stimuli i Japan og Kina, så hvis vi får konkrete positive økonomiske nyheder, kan genrejsningen sagtens fortsætte ind i næste uge," siger John Plassard, der er senioraktiehandler hos Mirabaud Securities, til Bloomberg News.

Agentur advarer om tikkende bombe under olieprisen

De stærkt stigende oliepriser smitter også klart af på de olierelaterede aktier i Europa. Underindekset over olie- og gasselskaber i Stoxx 600 er således den klart mest stigende industrigruppe fredag med sit plus på 5,6 pct.

Bedst går det for britiske Tullow Oil, der løftes med 15,1 pct. til 148,70 pence. Selskabet har da også haft en hård begyndelse på 2016, hvor Tullow Oil-aktien - trods fredagens store stigning - fortsat er faldet med godt 10 pct.

Blot 15 af Stoxx 600-indeksets 600 aktier falder desuden.

Raterne følger faldende olie- og bunkerpriser

WoodMac: Olieinvesteringer for 2.619 milliarder sløjfet

 

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere