EnergiWatch

IEA: Markedet risikerer at drukne i overudbud

Afdæmpningen af Kinas vækst kan få oliedæmningen til at bryde yderligere sammen, siger energiagenturet.

Foto: Petrochina

Oliemarkederne risikerer at drukne i et overudbud af olie, som kan sende olieprisen yderligere ned. Det vurderer Det Internationale Energi Agentur, IEA, i en analyse, skriver Bloomberg News.

IEA trimmer samtidig sit estimat for den globale efterspørgsel efter olie, som følge af en afdæmpning af væksten i Kina.

IEA venter nu, at den globale efterspørgsel vil ligge på 95,7 mio. tønder om dagen i 2016, hvilket svarer til en vækst i efterspørgselen på 1,2 mio. tønder om dagen, eller 1,3 pct., mod 1,7 mio. tønder i 2015.

Samtidig vil udbuddet stige.

Mens ikke-Opec-landenes produktion ventes at falde med 0,6 mio. tønder om dagen i år, så vil Irans comeback til markedet have lukket det hul allerede i midten af 2016. Alt i alt vurderes første halvår at byde på et overudbud på 1,5 mio. tønder om dagen, skriver Bloomberg.

"Mens tempoet, hvormed lagrene opbygges, aftager i anden halvdel af året, da udbuddet fra ikke-Opec-landene falder, så kan oliemarkedet drukne i overudbud, hvis ikke der sker forandringer," skriver IEA ifølge Bloomberg og advarer direkte om risiko for nye prisfald.

Prisen på en tønde nordsøolie, Brent, ligger tirsdag 2,6 pct. højere i 29,26 dollar. Stigningen kommer dog fra et meget lavt niveau, idet prisen på en tønde Brent natten til mandag nåede det laveste niveau i 12 år i 27,67 dollar.

Finanshus: Sol og batterier vil udkonkurrere olie og gas

Iran kan sende olieprisen endnu længere ned

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere