EnergiWatch

Statoil skal vedligeholdes for 19 milliarder

En håndfuld serviceselskaber har fået tildelt milliardkontrakter for vedligehold af energikoncernens aktiver på lands og til havs. Aker er henvist til andensortering.

Foto: Harald Pettersen - Statoil

For en gangs skyld er der godt nyt til de pressede underleverandører til den norske olieindustri. Statoil har således uddelt kontrakter for hele 24 mia. norske kr. (18,8 mia. kr.) til service og vedligehold af energikoncernens installationer på norsk sokkel og på de fire behandlingsanlæg Sture, Kollsnes, Kårstø og Melkøya. Det oplyser selskabet i en meddelelse.

De mange milliarder skal fordeles mellem fire norske hovedentreprenører. Den formentlig største del af kagen går til en god, gammel kending i form af Aibel, der allerede nu har et dusin vedligeholdskontrakter offshore med det statslige olieselskab, men som med den nye kontrakt kommer op på yderligere en samt får et ben ind på de fire anlæg på lands.

Aibel jubler

Aibel vurderer selv, at opgave har en samlet værdi af omkring 7,5 mia. norske kr. og vil beskæftige cirka en femtedel af selskabets 5.000 ansatte.

"Dette er en tillidserklæring til Aibel. Med en ny installation i vores portefølje - foruden vores aktuelle volumen - ar vi virkelig tilfredse med resultatet," siger adm. direktør i Aibel Jan Skogseth i en anden meddelelse.

Derudover har Reinertsen, Wood Group Mustang Norway og Apply Sørco også fået status som hovedentreprenører på opgaven, der træder i kraft til marts og løber i seks år med en option på fire års forlængelse.

Sørco jubler

"Vi er meget tilfredse med, at Statoil nok engang har valgt os," siger Marlein Undheim, der er Sørcos projektansvarlige for Gina Krog-projektet i en tredje meddelelse.

Det er imidlertid ikke det eneste projekt, Apply Sørco har vundet. Faktisk står selskabet som den helt store vinder og skal fremover vedligeholde 10 mod hidtil 2 projekter til en anslået samlet værdi i omegnen af 4 mia. norske kr.

Når der er en vinder, må der naturligvis også være en taber. Nitten er således trukket af Aker Solutions, der siden 2010 har vedligeholdt otte af Statoils installationer, men som med den nye uddeling af kontrakter helt er udeladt som hovedentreprenør.

Aker er tavse

I stedet spises det store selskab af med en status som et af de fem selskaber, der har fået tildelt såkaldte "konkurrenceaftaler" med Statoil. Sammen med, i øvrigt, de fire primære selskaber. Aker har - i hvert fald endnu - ikke udsendt nogen meddelelse.

Disse aftaler er noget nyt hos Statoil og ligger ud over de 18,8 mia. kr. på olieselskabets vedligeholdelseskonto. Meningen med dem er, at fremtidige særligt komplekse enkeltprojekter skal sendes i udbud blandt de fem udvalgte selskaber.

"Det er et tiltag som led i vores indsats for at skabe en mere konkurrencepræget industri. Vigtigheden af at foretage løbende forbedringer og ændre vores arbejdsmetoder har været en rød tråd gennem hele processen. I den kommende tid vil vi arbejde tæt sammen med leverandørerne for at sikre, at dette arbejde forfølges, når aftalerne træder i kraft," siger Statoils seniorviceadministrerende direktør for indkøb, Jon Arnt Jacobsen.

Aker får milliardordre af Statoil

Her forsvinder de første 10.000 oliejob

Norsk olieleverandør må fyre op til 400

Statoil sender milliardkontrakter syd- og østpå

Mere fra EnergiWatch

Siemens Gamesas milliarddyre problem er halvvejs selvforskyldt

Selv om det i høj grad er lykkedes at presse eksterne omkostninger over på kunderne, leveres landvindprojekter til en værdi af omkring 15 milliarder til nulmargin over de næste år, konstaterer mølleproducentens topchef. Her og der er det nok gået lidt for hurtigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs