Faldende oliepris får stressen til at brede sig

Den lave oliepris lægger en dæmper på stemningen i resten af aktiemarkedet, mens frustrationerne over olieprisen breder sig til dele af markedet, der ligger uden for oliesektoren, siger analytiker fra Danske Bank.
Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn
Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn
AF RITZAU FINANS

Olieprisen er de seneste uger faldet markant, og selv om billig olie overordnet set understøtter den økonomiske vækst, så er prisen ved at være så lav, at det kan skabe problemer, som omvendt hæmmer fremgangen i økonomien.

Oliesektoren kan blandt andet stå foran flere konkurser, hvilket kan skabe en række afledte negative effekter, vurderer Frank Øland, der er chefstrateg i Danske Bank.

Prisen på en tønde Nordsøolie lyder mandag på knap 37 dollars, hvilket er det laveste i flere år.

"De stærkt faldende oliepriser presser hele oliesektoren som helhed, de presser det amerikanske marked for højrenteobligationer, hvor oliesektoren udgør cirka 15 procent, og så lægger de faldende oliepriser et pres på stemningen i aktiemarkedet," siger Frank Øland i en kommentar.

Så sent som mandag er det norske olieserviceselskab Dolphin gået konkurs, og den norske Maersk Drilling-konkurrent Seadrill, der udlejer borerigge, er også blevet spået en vanskelig fremtid.

Derudover er det amerikanske marked for højrenteobligationer altså ramt af, at oliesektoren fylder knap en syvendedel af markedet, og den lave oliepris har presset renterne op.

"Det forværrer problemerne for sektoren, og mange virksomheder vil næppe kunne refinansiere deres gæld. Lige nu vil alle ud af de amerikanske højrenteobligationer, og stressen er begyndt at sprede sig til andre højrenteobligationer uden for oliesektoren. Det så vi begynde i slutningen af sidste uge," siger Frank Øland.

"Derudover kan der opstå gældsproblemer i olieeksporterende lande for eksempel Brasilien, som måske kan udløse en mini-emerging markets krise," siger Frank Øland.

Han understreger dog, at en lav oliepris helt overordnet set har en positiv effekt på økonomien, og at det i 2016 kan løfte den globale vækst med 0,3 procentpoint.

"Men når det er sagt, vil de negative effekter fylde mere og mere, jo længere ned olieprisen kommer. Vi er sandsynligvis tæt på grænsen, hvor de negative effekter ved et yderligere prisfald begynder at overskygge de positive," siger Frank Øland.

Det store ubekendte spørgsmål - som man kunne blive meget rig, hvis man kendte svaret på - er, om olieprisen har nået bunden.

Flere ting tyder ifølge Frank Øland på, at stormen ikke har lagt sig.

Produktionen af olie ser ud til at stige i 2016, da Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, sammen med USA og Rusland fortsætter med at producere løs. Og Det Internationale Energiagentur, IEA, meldte i sidste uge ud, at det venter overskudsproduktion hele næste år.

"Jeg mener, at olieprisen godt vil kunne falde kortvarigt til 20 dollars, og det vil kunne føre til yderligere stress i aktie- og højrenteobligationsmarkedet."

"Men det er samtidig min vurdering, at overskudsproduktionen gradvist forsvinder med en oliepris på under 35 dollars, hvilket vil sende prisen opad igen. Vi skal sandsynligvis indstille os på en oliepris på 30-60 dollar per tønde i en lang periode," siger Frank Øland.

Dansk olieentreprenør får hug i toplinjen 

Fire ud af ti olieprojekter kan blive droppet 

Prisdyk får amerikanske oliereserver til at fordampe 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også