EnergiWatch

Statoil forlader også Alaska

Lige som Shell gjorde for nyligt er også det norske olieselskab kommet til den konklusion, at Chukchi-havet ikke er rentabelt.

Foto: Trond Isaksen/Statoil

Det ser ud til, at isbjørnene i Chukchi-havet ud for Alaska må belave sig på en ensom fremtid. I hvert fald meddeler Statoil, at det dropper sin arktiske udforskning i området fire år før, at det norske olieselskabs 16 egne licenser og de 50 licenser, det har sammen med ConocoPhillips, udløber. Samtidig lukkes kontoret i Alaskas hovedstad Anchorage.

"Siden 2008 har vi arbejdet på at udvikle vores muligheder i Alaska. En massiv arbejdsindsats er blevet lagt for dagen, men taget de nuværende udsigter i betragtning, så kan vi ikke forsvare yderligere bestræbelser på at modne disse muligheder," siger viceadm. direktør for udforskning hos Statoil, Tim Dodson.

Det er mindre end to måneder siden, at Shell efter årevis palaver ligeledes kom til den konklusion, at det ikke gav økonomisk ræson at foretage så nordlige dybvandsboringer i det aktuelle olieklima. Siden da meddelte den amerikanske regering, at den aflyste udstedelsen af nye licenser i Alaska i de kommende to år.

Shell trækker sig ud af Arktis

Obama-regeringen stopper arktiske olieboringer

Statoils beslutning om at trække sig ud af Alaska er dog ikke ensbetydende med, at selskabet ikke i fremtid vil sætte kurs mod arktiske vande, hvis oliepriserne igen skulle gøre sådanne investeringer rentable. Nordmændene har som bekendt også sin del af de kolde vande derhjemme.

"Vores forståelse af udfordringerne og mulighederne er øget betragteligt over de seneste år. Det giver Statoil en unik position og erfaring, som selskabet vil fortsætte med at implementere fremadrettet," beroliger Tim Dodson.

Statoil og konkurrenterne er stadig aktive i Rusland

Statoil: "Ingen guldfeber i Arktis"

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere