Maersk Drilling under pres i alle markeder

Fremtiden byder på helt nye udfordringer for Maersk Drilling. Nye tilbud til kunderne skal hjælpe til at skabe vækst.
Foto: Maersk Drilling
Foto: Maersk Drilling
AF RITZAU FINANS

Der er ingen tvivl om, at Maersk Drilling og andre selskaber i borerigbranchen er under pres fra de store olieselskaber, der er blevet mere nærige med investeringerne.

Det kan både ses i de "væsentlig lavere" rateaftaler, Maersk Drilling og rivalerne indgår, og dels i det stigende antal nuværende eller kommende arbejdsløse rigge, der er i porteføljen hos A.P. Møller-Mærsk-datterselskabet.

Så mens Maersk Drillings overskud er i vækst, og selskabet alene på årets første ni måneder har tjent mere, end selskabet nogensinde tidligere har præsteret på et helt regnskabsår, er der ildevarslende tegn for fremtiden.

"Generelt set er rateniveauerne under pres i alle markeder. Den konkurrencemæssige situation er stadigvæk svær, ser vi. 2016 og 2017 er år, hvor udbud og efterspørgsel på rigge ikke hænger sammen, og der er en generel faldende udnyttelsesprocent på borerigge, så vores enheder kommer ud i en svær konkurrencesituation," siger Morten Pilnov, global salgschef hos Maersk Drilling.

Maersk Drilling er derfor både i gang med at skære i de interne omkostninger, men også travlt beskæftiget med at gøre sig til over for kunderne ved at finde måder at sænke deres udgifter på. Det sker blandt andet for at holde fast i de kontrakter, man har, og sikre nye aftaler med globale olieselskaber som BP, Total og Statoil.

"Vi bliver også presset af olieselskaber og indkøbsafdelinger. Vores kontrakter er sikre, og mens alle kan terminere en kontrakt, hvis de er villige til at betale, så har vi prøvet at have nogle rigtig konstruktive samtaler med olieselskaberne. Udnyttelse og kontraktdækning er vigtig for os, så hvis vi kan samarbejde om at have mere dækning og arbejde på det senere rateniveau sammen, ser vi på hvad vi kan gøre," forklarer Morten Pilnov.

Skal spille ny rolle

Blandt andet tager Maersk Drilling en aktiv rolle i at koordinere samarbejdet med forskellige tredjeparter, som står for levering af udstyr og andre tjenester.

"Der er mange både og helikoptere og andet, der kommer ud til en rig. Hvis du bedre kan forudse, hvornår du skal bruge udstyret, så det ikke kommer for tidligt eller for sent, har det en enorm stor påvirkning på udgiftsniveauet for kunden også. Det er ikke nødvendigvis en del af, hvad der ligger i en borekontrakt, men det er en måde, vi kan påtage os en rolle, der kan hjælpe vores kunder."

Hvis strategien virker, vil det hjælpe med at sikre nye aftaler til Maersk Drilling, forklarer Morten Pilnov.

"Vi gør forretning med mange store olieselskaber, og dem har vi både eksisterende kontrakter med og forhåbentlig også nye kontrakter med. Så dialogen går på tværs af eksisterende og ny forretning. Selvfølgelig er der en hård dialog, men jeg synes også, den er konstruktiv," siger Morten Pilnov.

Maersk Drilling har 22 rigge og boreskibe i flåden og én nybygning på vej. Ved starten af fjerde kvartal var 85 pct. af de resterende tilgængelige rigarbejdsdage i året dækket af kontrakter, mens tallene er 70 pct. for 2016 og 49 pct. for 2017.

Blandt andet er riggen Maersk Guardian og boreskibet Maersk Venturer i øjeblikket arbejdsløse, mens to andre har kontraktudløb omkring årsskiftet.

Maersk Drilling holder skansen i svært marked 

Brutal virkelighed indhenter Mærsk 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også