Norge tager hul på gigantisk olieopsparing

Indtjeningen fra den norske olie daler, og det gør det nu nødvendigt at tage olie på statens oliefond.
Foto: Marit Hommedal - Statoil
Foto: Marit Hommedal - Statoil
AF RITZAU FINANS

Den norske økonomi har taget skade af de lave oliepriser, og det tvinger nu landet til at tage hul på den store olieopsparing for første gang. Samtidig har regeringen sænket en række skatter i forsøget på at styrke den økonomiske vækst.

Det skriver Financial Times.

Ifølge budgetestimater, der blev offentliggjort onsdag, venter den norske oliefond at hente 204 mia. norske kr. fra olieaktiviteter i 2015. Til sammenligning planlægger regeringen at hive 207,8 mia. norske kr. ud af oliefonden i år, hvilket medfører et lille minus på næsten 4 mia. norske kr. for året.

"Dette budget afspejler, at de økonomiske perspektiver er anderledes, end dem vi har været vant til de sidste 15-20 år," siger den norske finansminister, Siv Jensen, til Financial Times.

"Olie er ikke længere økonomiens vækstmotor. Der er nu behov for restrukturering, og det vigtigste, vi kan gøre, er at stimulere væksten i den private sektor," tilføjer hun og forklarer, at der vil blive indført skattelettelser for i alt 9,1 mia. norske kr. Heraf en reduktion af selskabsskatten til 22 pct. fra 27 pct. Også private kan se frem til lavere skat på indkomst.

"Norge tager et skridt på vejen fra at være en olienation til at være en kapitalistisk nation," vurderer Øystein Dørum, der er cheføkonom hos DNB Markets i Oslo, over for avisen.

Oliefonden er dog stadig verdens største statslige investeringsfond med en værdi på knap 7000 mia. norske kr. eller 5630 danske kr.

Norske oliefelter sprænger budgettet med 20 milliarder 

Danske energiselskaber i bund på avancen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også