EnergiWatch

Goldman Sachs vil blive forgyldt af Dong-notering

De danske politikeres regnekraft over for Goldman Sachs svarer til en fodboldkamp mellem AGF og Barcelona, pointerer økonom.

Foto: /ritzau/AP/Richard Drew

Der er udsigt til en stor gevinst til det amerikanske finanshus Goldman Sachs, når Dong Energy som bekendtgjort bliver børsnoteret inden for 18 måneder.

I hvert fald hvis Dong viser sig at blive så højt værdisat, som Sydbank vurderer.

Over for Ritzau Finans vurderer Sydbanks senioranalytiker Jacob Pedersen, at Dong ved den forestående børsnotering kan blive værdiansat til mellem 50 og 70 mia. kr., hvis selskabet bliver solgt i sin nuværende form. Han understreger dog, at det er vanskeligt at forudsige den præcise værdiansættelse.

Til sammenligning blev Goldman Sachs' aktiekøb baseret på en værdiansættelse på 31,5 mia. kr. forud for den efterfølgende kapitaludvidelse, som Goldman Sachs' deltog i. Sammen med ATP, PFA og en række mindretalsaktionærer skød Goldman Sachs efterfølgende 13,1 mia. kr. ind i selskabet ved tegningen af nye aktier.

Det betyder, at Goldman Sachs kan se frem til en gevinst på omkring 2,8 mia. kr., når man ser bort fra inflation. Dertil kommer et mindre udbytte for regnskabsåret 2014.

Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet, mener dog, at Sydbanks analyse bør tages med et gran salt.

"Spændet er meget, meget bredt, og det svarer lidt til at sige, at man kan løbe et halvmaraton på mellem én og to timer," siger Per Hansen til Ritzau Finans.

Goldmans golden investering

Sydbanks spådom er ikke nødvendigvis dårlig, men der er rigtig megen usikkerhed, der spiller ind, mener Nordnet-økonomen.

Værdiansættelsen kommer desuden an på, hvorvidt gæld indregnes, og hvordan oliepriserne vil udvikle sig over de næste 18 måneder.

Uanset hvordan regnestykket gøres op, anerkender Per Hansen dog, at Goldman Sachs' investering i Dong Energy var en fænomenal beslutning.

"Det er, hvad man kan kalde en "golden" investering. Gevinsten ligger ikke nødvendigvis over forventningerne, men den bliver nok hevet i land tidligere end ventet. Det er også værd at notere, om værdistigningen udelukkende bunder i fundamentale forhold, eller om politikerne i virkeligheden solgte Dong lidt for billigt til Wall Street-aktøren - uanset hvad er det nødvendigt at være på vagt, når kapitalismens førerhund lugter blod," påpeger Per Hansen.

"Goldman Sachs er den kapitalistiske verdens rå kerne. Hvis der er noget, som Goldman Sachs ønsker at skyde penge i, er det fordi, det er for billigt. Derfor bør danske politikerne tænke sig om en ekstra gang, når de skal sælge noget til nogen fremover," siger investeringsøkonomen og fortsætter:

"Regnedrengene hos Goldman Sachs er sindssygt dygtige, sindssygt omhyggelige og sindssygt kapitalistiske. De er så godt forberedt, at kampen mellem de danske politikere og Goldman Sachs svarer til en fodboldkamp mellem AGF og FC Barcelona," hvor sidstnævnte løber modstanderen fuldstændigt over.

Analytiker: Dong er op mod 70 milliarder værd

Staten må punge ud før Dong-notering

EL: Børsnotering af Dong er "dårligt nyt for danskerne"

Dong skal børsnoteres inden for halvandet år

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs