EnergiWatch

USA lægger låg på oliepris

De amerikanske olielagres vokseværk får sammen med den vellykkede Iran-afstemning oliepriserne fra at stige.

Foto: Casper Dalhoff

De internationale råvaremarkeder er på mærkerne efter en vending i prissætningen mod højere niveauer torsdag.

I oliemarkedet fortsætter de amerikanske olielagres vokseværk dog med at lægge låg på prisstigningerne.

Samtidig banede en afstemning i Senatet vejen for præsident Barack Obamas plan om at lette de finansielle sanktioner, der hidtil har været pålagt forretninger med Iran. Det vurderes at kunne give anledning til en stigning i eksporten af olie fra Mellemøsten.

"Det, som sker i Iran, er den vigtigste faktor for oliemarkedet i øjeblikket. Vi så også en stigning i den amerikanske lagerbeholdninger, og det styrker opfattelsen af, at produktionsnedskæringer nødvendigvis må fortsætte, nu hvor kørselssæsonen ligger bag os," siger chefanalytiker Ric Spooner fra CMC Markets i Sydney til Bloomberg News.

De amerikanske råolielagre steg med 2,6 mio. tønder i sidste uge, ifølge opgørelsen fra det amerikanske energiministerium torsdag eftermiddag. Økonomerne havde ventet en stigning på 1,0 mio. tønder.

Lagrene af benzin steg 0,4 mio. tønder, hvor der var ventet et fald på 0,3 mio. tønder, og lagrene af destillater voksede med 1 mio. tønder mod et ventet løft på 0,9 mio. tønder.

Fredag morgen ligger prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, i 48,80 dollar mod 48,20 dollar torsdag eftermiddag.

Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 45,80 dollar mod 44,85 dollar torsdag eftermiddag.

På guldmarkedet er handlere og investorer gået i venteposition op til næste uges pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank. Her har den potentielle renteforhøjelse skabt nervøsitet for guldmarkedets prisniveau.

Næsten halvdelen af 78 adspurgte analytikere venter, at Federal Reserve øger renten, når FOMC-mødet afsluttes næste torsdag. Men ses der på futuresmarkedet, står 26 pct. af handlerne med en fornemmelse af, at centralbanken øger renten allerede i denne måned, mens 59 pct. venter renteforhøjelsen kommer i december.

Fredag morgen koster en troy ounce guld 1112 dollar mod 1110 dollar torsdag eftermiddag.

Industrimetallerne fortsætter de seneste dages prismæssige come-back. Opbremsningen i den kinesiske økonomi har fået Beijing til at reagere, og det vurderes svært at pege fingre af regeringen for at sidde med hænderne i skødet.

"Udbuddet er overvurderet af markedet. Den kinesiske regering vil fortsætte med at gennemføre stimulerende foranstaltninger, og det vil øge efterspørgslen yderligere," vurderer analytiker Daniel Briesemann fra Commerzbank i Frankfurt ifølge Bloomberg News.

Et ton kobber koster fredag morgen 5424 dollar mod 5337 dollar torsdag.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere