Mærsk vinder større andel af Sverdrup

Uenighed om fordelingen af ejerandele på Johan Sverdrup har udløst gevinst til Maersk Oil.
Foto: Statoil
Foto: Statoil
AF RITZAU FINANS

Den norske stats særlige vurdering af Johan Sverdrup-oliefeltet har givet pote for A.P. Møller-Mærsk.

Efter at de norske myndigheder har regnet på sagen, er konglomeratets datterselskab, Maersk Oil, nu ejer af 8,44 pct. af det sammensmeltede kæmpefelt.

Det lyseblå olieselskab stod ellers efter første forhandling med de fire andre partnere i feltet til at få en ejerandel på 8,12 pct. Men det har en vurdering fra Oljedepartementet i Norge nu lavet om på.

Maersk Oil og partnerne kunne ikke blive helt enige om, hvordan rovet skulle fordeles, da flere licenser skulle lægges sammen til en, så derfor blev det overladt til de norske embedsmænd at finde en salomonisk løsning for procenterne.

Selskaberne kom i første omgang i marts frem til en fordeling, der hed 40,03 pct. til Statoil, 22,12 pct. til Lundin Petroleum, 17,84 pct. til Petoro, 8,12 pct. til Maersk Oil og endelig 11,89 pct. til Det norske oljeselskap. Men sidstnævnte var så utilfreds med sin andel, at det ikke underskrev planen og derfor bad myndighederne skride ind.

Det skulle det nok aldrig have gjort. Det norske kommer i hvert fald ud af vurderingen med en ejerandel på 11,573 pct. - altså et lille fald.

Statsejede Petoro taber også på genfordelingen, da det går ned på 17,36 pct., mens Lundin Petroleum øger sin ejerandel til 22,6 pct. Statoils procentdel rokkes der ikke ved.

Johan Sverdrup-feltet er et af de største i Norge i mange årtier. Feltet kræver i første fase 100 mia. kr. i investeringer over de næste fire-fem år. Første olie ventes i slutningen af 2019, og derefter vil produktionen i løbet af "nogle år" blive øget til et niveau omkring 315.000-380.000 tønder olie per dag.

Senere følger en fase to, der kræver nye gigantiske investeringer.

Samsung vinder milliardordre i Norge 

Over 800 norske oliefyringer på ti dage 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også