Total får ja til skiferboring i Vendsyssel

Energistyrelsen har i dag meddelt Total E&P, at selskabet kan fortsætte sine kontroversielle planer om at bore efter skifergas i Vendsyssel. "En sorgens dag," siger modstandere.
Foto: Ole Jørgen Bratland - Statoil
Foto: Ole Jørgen Bratland - Statoil

Bønnerne fra bekymrede borgere, der gennem længere tid har forsøgt at forpurre fanske Totals planer om at bore efter skifergas i Vendsyssel, bliver ikk hørt i denne omgang.

Energistyrelsen har netop meddelt, at efterforskningsboringerne i området kan begynde.

Der er med andre ord ikke tale om, at Total kan sætte gang i produktion, og derfor vil man endnu ikke benytte sig af den kontroversielle frackingteknik for at udvinde gas.

"Det gør dagen i dag til en sorgens dag, at man giver tilladelsen. Jeg har ikke rigtig forventet andet, men det er trist, at vi er kommet så langt," udtaler Aage Olsen, som er talsmand for foreningen Skifergas Nej Tak i Vendsyssel.

"Jeg har svært ved at forstå, hvorfor vi skal i gang med at lede efter gas i undergrunden i efter et år, hvor FNs Klimapanel har anbefalet at lade store dele af de kendte reserver blive i jorden," uddyber han.

Du kalder det en sorgens dag, men tager du ikke sorgerne på forskud, når der endnu ikke er tale om fracking ved Dybvad?

"Men vi ved, at de skal ned i alun-skiferlaget, og det er et gammelt kendt fact, at det er et radioaktivt skiferlag. For mig betyder det, at man uanset hvad kommer til at stå med radioaktivt affald, når boringerne er slut. Og jeg synes sådan set, at vi har problemer nok med radioaktivt affald i forvejen, så jeg kan ikke se, hvorfor vi skal producere mere," siger Aage Olsen.

Miljøministeriet skal godkende boringer

Total forventer tidligst at gå i gang med prøveboringer - hvor man anvender frackingteknikken - i løbet af andet kvartal i år.

De Radikale siger nej til skifergasprojekter

Tidligere var det kommunalbestyrelserne rundt omkring i det danske land, som skulle tage stilling til efterforskning i undergrunden ved hjælp af fracking, men det blev der lavet om på sidste år. Her udtalte miljøminister Kristen Brosbøl (S), at beslutninger på området havde national interesse, og derfor skal fremtidige godkendelser gives i ministeriet.

Licensen i Vendsyssel er ejer 80 pct. af Total E&P og 209 pct. af Nordsøfonden.

EnergiWatch har forsøgt at få en kommentar til godkendelsen fra Total E&P,  men det har onsdag ikke været muligt.

 

Greenpeace-aktion mod Total i Nordjylland er slut

Er skifereventyret ved at krakelere?

Statoil sælger ud af amerikansk skifer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også