Ugebrev: Mærsk har historiske muskler til billige opkøb

Mærsk-koncernen har i øjeblikket enestående muligheder for at gøre strategiske handler på olie- og gasområdet, mener Økonomisk Ugebrev Formue.

A.P. Møller-Mærsk står i disse måneder ved et enestående "window of opportunity". Hvordan ledelsen udnytter denne chance kan blive afgørende for den store koncern mange år frem.

Det skriver Økonomisk Ugebrev Formue.

"Hvis olie- og gasudvinding vitterligt fremover skal udgøre en væsentlig del af koncernen, så er det nu Mærsk-ledelsen kan tage afgørende strategiske initiativer," skriver ugebrevet, der fremhæver, at mulighederne for at foretage billige opkøb i olie- og gasbranchen ikke har været bedre, siden finanskrisen toppede i 2009.

Samtidig har koncernen med regnskabet for 2014 demonstreret, at den finansielt set er historisk godt rustet til at købe op.

"Selskabets soliditet er i løbet af 2014 steget til 61,3 pct. fra 57,1 pct. et år tidligere - det er det højeste niveau i flere årtier. Samtidig er den netto rentebærende gæld faldet til 34 pct., svarende til 7,7 mia. dollar, hvilket også er det laveste i mange år. Selskabet opgør sin likviditetsreserve til 11,6 mia. dollar," skriver ugebrevet.

Tallene illustrerer ifølge ugebrevet, at koncernen driftsmæssigt og finansielt står bedre end i mange år.

"To af de tre hovedforretninger, Maersk Line og APM Terminals, er nu blandt de bedste i deres branche," fremhæver ugebrevet.

Tilbage står spørgsmålet om, hvordan A.P. Møller-Mærsk skal videreudvikle den olie- og gasforretning, der som følge af blandt andet et drastisk fald i olieprisen blev ramt af store nedskrivninger i 2014.

"Maersk Oil er internationalt set kun et mellemstort olieselskab og kan næppe nå sin vision om lønsomt at producere 400.000 tønder olie om dagen i 2020. Medmindre Maersk Oil nu køber billigt op," vurderer ugebrevet.

Et indeks - S&P Oil & Gas Exploration & Production Select Industry Index, baseret på aktiekursen for 80 olieudvindingsselskaber, er ifølge ugebrevet faldet 37 pct. siden 23. juni 2014. Samtidig er A.P. Møller-Mærsks B-aktie steget 18 pct.

Pressen har allerede lanceret muligheden for, at A.P. Møller-Mærsk køber Dong Energys olie- og gasaktiviteter, der muligvis er til salg.

Men der er andre muligheder.

"Det norske Oljeselskap (DNO) med en produktion sidste år på 63.000 tønder om dagen er kommet under finansielt pres. DNO’s markedsværdi er faldet til cirka 8 mia. danske kr., selvom selskabet ud over sin aktuelle produktion har interessante fremtidsmuligheder," påpeger ugebrevet.

DNO har en ejerandel på 11,89 pct. af det norske Johan Sverdrup-felt. Det ventes ifølge ugebrevet at nå en topproduktion på 550-650.000 tønder og at levere over en tredjedel af Norges olieproduktion.

" Maersk Oil ville i princippet, ud fra de aktuelle børskurser, kunne udvide sin andel af Sverdrupfeltet fra 8,12 pct. til 42 pct. ved at købe DNO og svenske Lundin Petroleum for i alt cirka 37 mia. kr.," spekulerer ugebrevet og noterer, at begge selskaber også har andre betydelige aktiver.

Tankeeksperimentet illustrerer om ikke andet de muligheder, der for tiden er for at købe billige olieaktiver.

En stigning i olieprisen fra det nuværende niveau kan lukke det aktuelle mulighedernes vindue igen.

Ugebrevet spekulerer i, at Mærsk-ledelsen slår til nu og peger på udtalelser fra konglomeratets topchef i sidste uge.

"Vi er klar til selv meget store investeringer, hvis det er fornuftigt i lyset af en ventet oliepris på 70-90 dollar," sagde Nils Smedegaard Andersen ifølge ugebrevet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også