Investorer er forbløffede: OW Bunker kendte til risiko

Private aktionærer med tab på 260 mio. kr. er overraskede over, at OW Bunker skjulte viden før børsnotering.
Foto: Kasper Palsnov/Jyllands-Posten
Foto: Kasper Palsnov/Jyllands-Posten
RITZAU FINANS

Private aktionærer med et samlet tab på 260 millioner kroner ved OW Bunkers totale kollaps undrer sig over, at risikoen ved spekulation i olieprisen ifølge DR Nyheder blev holdt hemmelig forud for selskabets børsnotering.

Det siger formanden for Dansk Aktionærforening, Niels Mengel, der repræsenterer Foreningen OW Bunker Investorer, som kulegraver muligheden for en erstatningssag efter selskabets krak.

"Det, som DR Nyheder har bragt frem, er meget overraskende. Det viser jo, at kapitalfonden Altor og Morgan Stanley forud for børsnoteringen af OW Bunker var fuldt ud klar over, at de også tjente penge på spekulation i olieprisen."

"Det virker helt utroligt, at de banker og revisorer, der var involveret i børsnoteringen, ikke har opdaget, at de vigtige oplysninger om spekulationen ikke var med i børsprospektet," siger Niels Mengel til Ritzau.

DR Nyheder har med omfattende dokumentation påvist, at kapitalfonden Altor og topledelsen i OW Bunker tilsyneladende handlede i ond tro.

Det skete, da man i børsprospektet op til OW Bunkers børsnotering i marts 2014 undlod at oplyse investorerne om de risikable oliespekulationer, der endte med at påføre den nordjyske virksomhed et kæmpetab.

De ansvarlige for prospektet var ifølge DR Nyheders papirer vidende om OW Bunkers indtægter fra spekulationerne, samt at det blev vurderet, at det var særligt vigtigt at oplyse investorerne om netop risikoen herved.

"Vi er rystede over de oplysninger, fordi OW Bunker før børsnoteringen gang på gang fastslog, at intet kunne gå skævt, fordi al risiko var dækket ind."

"Det er helt utroligt og udtryk for en moral af en særlig karakter, at det kan slippe igennem," siger Niels Mengel.

Han påpeger, at dokumentationen også viser, at da kapitalfonden Altor i marts 2013 forsøgte at sælge OW Bunker til såkaldte industrielle købere, blandt andet Vitoil, var det netop det såkaldte "risk management", der blev spurgt ind til.

Indtil videre har 3100 private aktionærer, der blev snydt af OW Bunker, ifølge Mengel meldt sig til Foreningen OW Bunker Investorer. Han forventer, at flere af de cirka 7000 private aktionærer vil deltage i søgsmålet.

Carnegie og Morgan Stanley, der rådgav Altor og OW Bunkers ledelse om børsnoteringen, har overfor DR Nyheder afvist at kommentere oplysningerne.

Altor har i en mail til DR Nyheder slået fast, at det var OW Bunker, der var ansvarlig for børsprospektet.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også