Kæmpe nedskrivninger sender Maersk Oil i minus

En lavere oliepris og store nedskrivninger på selskabets aktiviteter i Brasilien trækker Maersk Oil i minus for første gang i lange tider. Driftsresultatet er en spids dårligere end forventet.
Foto: Maersk
Foto: Maersk

Maersk Oil endte 2014 i et minus på driften (NOPAT) på -861 mio. dollar.

Det står klart, efter selskabet netop har aflagt sit årsregnskab for 2014. EBITDA lander på 5.116 mio dollar.

Et konsensusestimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans lød på, at oliedivisionen ville slutte året med en omsætning på 8.697 mio. dollar - omkring 400 dollar mindre end i 2013 - og EBITDA på 5.120 - et fald på cirka 600 dollar i forhold til året før.

Maersk Oil ser mærkbart dårligere resultat i 2015

Regnskabet for oliedivisionen viser også, at omsætningen rammer 8.737 mia. dollar, mens det frie cash flow fra olieforretningen svækkes markant og lander i det svageste resultat i seks år på 2.594 mio. dollar.

Årsresultatet for hele Mærsk-Gruppen bliver 5.195 mio. dollar - en forbedring på mere end 2.300 mio. dollar i forhold til 2013.

Tager enorme nedskrivninger

Nedskrivninger på olieaktiverne havner på i alt 2.209 mio. dollar.

Grafik: Historisk store nedskrivninger hos Maersk

Maersk Oil meldte i efteråret 2014 ud, at man ville nedskrive værdien af flere brasilianske aktiviteter med 1.700 mio. dollar, og det er altså også årsagen til størstedelen af selskabets nedskrivninger for hele 2014.

Nedskrivningen skyldtes, at felterne ganske enkelt ikke havde den forventede værdi, og med det droppede selskabet altså en sydamerikansk succeshistorie.

Danske olieplatforme forfalder med faretruende hast

Det gjorde heller ikke retorikken omkring selskabets tidligere mål om at have en daglig olieproduktion på 400.000 tønder mere positive. Topchef Nils Smedegaard meldte senere ud, at man ikke skulle gå aggressivt efter en produktionsvækst "for enhver pris."

Samtidig traf selskabet i slutningen af 2014 beslutning om, at man ville vende skråen omkring potentielle nye brønde i Grønland og udsatte en borebeslutning med to år.

Maersk-partner får syngende lussing i 2014 

Olieprisen piner Maersk

En del af tæskene i Mærsks oliedivision skyldes også, at olieprisen i sommeren 2014 tog et styrtdyk.

I årsregnskabet fremgår det, at Maersk har realiseret en oliepris på 99 dollar i gennemsnit i 2014.

Ved aflæggelsen af regnskabet for tredje kvartal meddelte selskabet, at man forventede en gennemsnitlig oliepris på 102 dollar/tønden, som allerede dengang var 6 dollar mindre end i 2013.

I årsregnskabet skriver man også, at det markant ringere cashflow fra olieforretningen skyldes den lavere oliepris og højere produktionsomkostninger.

Omvendt har Maersk Oil sikret sig en betydelig produktion af olie i områder med lave upstream-omkostninger som Qatar, og derfor er en tommelfingerregel, at cirka 70 pct. af produktionen stadig er rentabel ved en tøndepris på 50 dollar, som er lavt i forhold til mange andre producenter.

"Ser man på det underliggende resultat i Maersk Oil og ser bort fra nedkrivningerne, så er det kun en anelse dårligere i 2014 end året før," siger topchef Nils Smedegaard på en telefonkonference onsdag.

Han forklarer også, at olieprisen nok får størst betydning for selskabet i 2015.

"Vi siger, at vi vil levere et resultat inden for olieforretningen som ligger væsentligt under 2014. Man skal tænke på, at for hvert 10 dollar olieprisen ligger under 99 dollar, så koster det os 266 mio. dollar," siger Nils Smedegaard Andersen, adm. direktør i Maersk Group, på et konferencekald her til morgen. Han henviser til, at man ikke havde forventet en så hastig nedgang i olieprisen.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også