Maersk Drilling: Nye rigge kræver kontrakter i hånden

Fremover vil Maersk Drilling kun investere i nye rigge, hvis man er sikker på, at der kontrakter til dem, når de er færdige, siger strategichef Michael Harboe-Jørgensen.
Foto: Maersk Drilling
Foto: Maersk Drilling
RITZAU FINANS

Når Maersk Drilling i løbet af de kommende måneder modtager boreskibet Voyager fra Samsung-værftet i Sydkorea, står det spritnye stykke isenkram i 4 mia. kr. foreløbig uden arbejde.

Boreskibet blev bestilt i 2011, da der stadig var Klondyke-agtige tilstande i markedet for rigge, der kan bore efter olie på dybt vand, og Maersk Drilling tog derfor chancen med en investering i fire af skibene, selv om der ikke var kunder på plads til at leje dem.

Mens det lykkedes at sikre lange aftaler til de to første i serien, har det vist sig noget sværere at skaffe fast arbejde til Voyager og søsterskibet Venturer, der blev leveret i efteråret 2014 og i øjeblikket arbejder på en kort kontrakt i Malaysia.

Den situation vil Maersk Drilling helst undgå en gentagelse af, når der igen skal bestilles nye rigge til flåden.

"Vi fastholder, at skal vi gå ud og investere i nye rigge, så bliver det mod kontrakt," siger strategichef Michael Harboe-Jørgensen i et interview med Ritzau Finans.

Rigselskabet arbejder dog mod en deadline, da det senest i 2018 skal levere et overskud på 1 mia. dollar til Mærsk-bundlinjen – formentlig mere end en fordobling i forhold til 2014. Det kræver, at der bliver indlemmet en eller to nye rigge i flåden inden da, og skal de bestilles fra værfterne og nå at bidrage, kræver det sandsynligvis en investering i år.

Men en opbremsning i oliebranchens investeringsstrømme og et kraftigt fald i olieprisen, er det dog ikke nemt at få alting til at gå op i en højere enhed, erkender Maersk Drilling.

"Det er klart, at med den usikkerhed, der i øjeblikket er i markedet, og behovet for at tilpasse sig den nye olievirkelighed, er investeringer også en ting, vi kigger på en ekstra gang," siger Michael Harboe-Jørgensen og fortsætter:

"Med den pausestemning, der er kommet i oliemarkedet, så er det klart, de muligheder for at bygge nyt med kundekontrakter i hus er forsvundet, i hvert fald på den korte bane, så det er sådan set der, vi er med det."

Planen om milliardoverskuddet i 2018 er dog stadig gældende, selv om flere eksterne aktieanalytikere peger på, at det ser sværere og sværere ud at nå derop for Maersk Drilling.

Mange af de potentielle oliefelter på dybt vand, som olieselskaberne i øjeblikket tøver med at investere i, kræver en oliepris på mindst 70 dollar per tønde – og ofte mere – for at kunne betale sig. Derfor har det givet fornyet uro, at olieprisen på det seneste er faldet til under 50 dollar per tønde for første gang siden foråret 2009.

Maersk Drilling tvivler dog ikke på, at der på den lange bane vil være behov for at udvikle de felter, og at der derfor bliver arbejde til selskabets nye rigge og skibe.

"Jeg vil ikke gå ind i og spekulere om olieprisens udvikling hverken på kort eller mellemlang sigt, men vi kan se, at den langsigtede case, vi har orienteret os imod, er intakt. Der er behov for nye olieressourcer, ikke alene for at møde en efterspørgsel, men i særdeleshed for at erstatte en stor del af den nuværende produktion, der falder ret voldsomt, og alene for at genskabe den er der behov for nye ressourcer. Det kan godt være en smule mindre accelereret end hidtil forudset, men det er fortsat den lange historie," siger Michael Harboe-Jørgensen.

Mens Maersk Drilling ikke har bestilt nye rigge siden september 2013, så har selskabet dog lagt ordrer på fire ”blow out preventers” (BOP), et vigtigt og dyrt stykke sikkerhedsudstyr, som der kan være lang ventetid på. Der går typisk to BOP’er til hver rig eller boreskib.

Maersk Drilling: "Vi må gå efter de muligheder, der er"

Moody's sænker kreditvurdering af Venezuela efter olieudsalg

Seadrill udnytter option på boreskib

Maersk har tabt 78 mia kroner i markedsværdi

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også