EnergiWatch

Dansker skal finde Statoils nye topchef

Et af de største spørgsmål, der optager norsk erhvervsliv og den internationale oliebranche lige nu, skal en dansker finde svaret på.

Foto: Spencer Stuart presse

Siden Helge Lund i efteråret trak sig fra posten som topchef i Statoil til fordel for en tilsvarende stilling hos britiske BG, har der været store spekulationer i den norske presse om, hvem der skulle være hans efterfølger.

Foreløbig er der ikke sluppet meget ud om rekrutteringsprocessen, men i dag er det kommet frem, at bestyrelsen i den norske oliegigant har udvalgt den person, der skal finde den rigtige kandidat til den nok tungeste post i norsk erhvervsliv - og han er dansker.

Tidligere Statoil-boss vinker farvel til millioner

Det bliver nemlig Tobias Petri, som er partner i det globale headhunterfirma Spencer Stuart, som har fået opgaven, skriver DN.no.

Petri har været hos Spencer Stuart i de seneste tre år, og kom dertil fra headhunterfirmaet Heidrick & Struggles. Før det har han bl.a. haft poster i Novo Nordisk.

Hverken Tobias Petri eller bestyrelsen i Statoil vil udtale sig, men avisen erfarer, at den danske headhunter har fire interne kandidater og er startet processen med at interviewe dem.

De ansatte har en favorit

De fire interne kandidater er ifølge DN.no udlandschef Lars Christian Bacher, strategichef John Knight, Norge-chef Arne Sigve Nylund og finansdirektør Torgrim Reitan.

Førstnævnte er tidligere blevet udpeget som de ansattes favorit til CEO-posten.

Statoil-ansatte har valgt Helge Lunds efterfølger

Derimod har John Knight internt fået stor kritik på grund af flere af Statoils udenlandske satsninger i de senere år, herunder i Nordamerika, som ikke har været en udelt succes, skriver Aftenbladet.

Heller ikke finansdirektør Torgrim Reitan er blandt de mest vellidte internt, skriver avisen, eftersom han har stået i spidsen for de store nedskæringer og fyringsrunder, som der har været i Statoil i den senere tid. Det samme gælder for Norge-chefen Arne Sigve Nylund, som godt nok har solid erfaring fra produktionsmiljøet i Nordsøen, men som har været med i beslutningerne omkring de store fyringsrunder i hjemlandet, og som fagforeningerne ikke mener er sket på et fornuftigt grundlag.

Det har i den norske presse tidligere været fremme, at en række eksterne kandidater var i spil til stillingen. De inkluderer CEO i finansgruppen DNB, Rune Bjerke, topchef i seismikselskabet PGS, Jon Erik Reinhardsen, koncernchef i den amerikanske olieservicegigant Schlumberger, Pål Kibgsgaard-Pedersen, den afgående Vattenfall-chef Øystein Løseth, Eon-chef Jørgen Kildahl og CEO i Conoco Phillips Norge, Steinar Våge.

Ny Statoil-boss: Vi skulle have sparet tidligere

Helge Lund skal være britisk gasboss

Statoils topchef stopper

Lundin Petroleum fik olieønske opfyldt

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs