EnergiWatch

Tidligere Statoil-boss vinker farvel til millioner

Et aktionæroprør betyder nu, at den tidligere Statoil-chef, Helge Lund, må nøjes med en mærkbart mindre lønpakke i sit nye job.

Foto: Harald Pettersen - Statoil

I stedet for en velkomstpakke med aktier for 12 mio. pund, må den tidligere Statoil-direktør, Helge Lund, nøjes med cirka det halve. Det står klart, efter et ulmende aktionæroprør har ramt Helge Lunds svimlende lønpakke i hans nye job som direktør i BG Group. Det skriver Financial Times.

Store aktionærer truede i sidste uge med at stemme nej til Helge Lunds ansættelse, fordi lønpakken simpelthen var for gavmild. Men ved at skære i tiltrædelsesbonussen, så den nu "blot" rummer aktier for en værdi af 4,7 mio. pund, holder man sig inde for den aflønningspolitik, BG Groups generalforsamling stemte for i maj måned. Dermed kan selskabet nu helt afblæse den ekstraordinære generalforsamling, der skulle have stemt om Helge Lunds lønpakke her i december.

Politisk harme

I følge Financial Times havde der samlet sig en gruppe af fire af BG Groups største aktionærer, der var klar til at stemme imod ansættelsen. Samtidig vakte sagen stor politisk harme, da Helge Lund stod til at blive den bedst betalte topchef i et europæisk olieselskab. Under den oprindelige aftale ville Helge Lund havde tjent op til 14 mio. pund om året - ti gange så meget som han tjente hos Statoil.

Fortsat gylden kontrakt

Selv om der altså nu er barberet voldsomt i Helge Lunds lønpakke, står han dog stadig til at tjene ganske pænt på det kommende britiske job. Han har fortsat udsigt til en lønpakke på 1,5 mio. pund om året, en pension på 30 procent plus en kortsigtet bonus der kan fordoble hans løn hvis han når en række mål. Dertil kommer altså så en tiltrædelsesbonus på aktier for 4,7 mio. pund i BG Group. Endelig modtager Helge Lund en kompensation for tab på uudnyttede optioner fra hans tid i Statoil på 1 mio. pund og flyttegodtgørelse på 480.000 pund.

Storaktionærer i oprør over Helge Lunds lønpakke 

Kæmpenedskrivning skuffer og sender Statoil i rødt 

Ny Statoil-boss: Vi skulle have sparet tidligere 

Helge Lund skal være britisk gasboss 

Mere fra EnergiWatch

Equinor starter brandramt gasanlæg op igen

Equinors anlæg for flydende gas i den nordnorske by Hammerfest blev i 2020 raseret af en stor brand. Siden har en genåbning været udskudt flere gange, blandt andet på grund af coronakrisen. Nu starter anlægget snart op igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs