Dong scorer shetlandsk double

Den danske energikæmpe har vundet to olie-og gaslicenser ved Shetlandsøerne. Den ene licens kan potentielt kobles op på Laggan-Tormore feltet, som Dong har store forventninger til.
Foto: DONG Energy
Foto: DONG Energy

Det barske område vest for Shetlandsøerne er blevet en favoritdestination for danske Dong Energys olie- og gasdivision.

Selskabet har allerede en række aktiviteter i området - herunder det store Laggan-Tormore-projekt sammen med franske Total - og selskabet har nu sammen med forskellige partnere nu tilegnet sig to nye licenser i området i den seneste britiske udbudsrunde.

Den første licens er "Longjohn", som forventes at være et gasfelt, som støder op til det eksisterende Laggan-Tormore-felt. Lige som i sidstnævnte projekt ejer Dong 20 pct. af licensen, mens operatøren Total ejer de resterende 80 pct.

"Et gasfund i Longjohn vil potentielt kunne benytte den infrastruktur, som i øjeblikket er ved at blive installeret af Total og Dong Energy ved Shetlandsøerne," skriver Dong i en meddelelse.

Den anden licens er blevet tildelt i et nyt område ved det såkaldte Rockall-bassin.

Her er Dong gået sammen med Statoil og OMV, hvoraf sidstnævnte vil være operatør i det potentielle olieområde, som er beliggende nordvest for de Ydre Hebrider, hvor der ikke tidligere har været megen efterforskning. Men viser efterforskningen sig at blive en succes, vil det åbne området for fremtidige aktiviteter, skriver Dong.

En belønning

Licenserne vækker glæde i Dong.

"Vi er meget tilfredse, da vi har fået de licenser, vi søgte om. Vi har styrket vores position i vores kerneområde, Laggan-Tormore, og vi har etableret os i det nordøstlige Rockall-bassin, hvor vi ser et stort potentiale," siger Jan Terje Edvardsen, efterforskningsdirektør i E&P.

Jon Parry, efterforskningschef Dong Energy i Storbritannien, tilføjer:

"Jeg er meget glad for, at vores engagement og indsats i området vest for Shetlandsøerne er blevet belønnet med disse to licenser.  I Laggan-Tormore-området har vi allerede felter, som er under udvikling og flere fund. Det at kunne tilføje en efterforskningslicens i dette område giver et endnu større potentiale for fremtidig produktion, hvilket vil styrke vores position i det centrale Laggan-Tormore-område. Derudover er vi nu på vej ind i et spændende nyt område nordøst for Rockall."

Mange projekter i gang

Laggan-Tormore-felterne er i øjeblikket under udbygning og forventes - efter en udskydelse - at have produktionsstart i 2015.

Derudover har Dong og Total foretaget en investeringsbeslutning om at udbygge Edradour- og Glenlivet-feltet i samme område. Af Dongs seneste kvartalsrapport fremgår det, at "begge felter forventes at bidrage til produktion i 2018."

Omvendt er det stadig uvist, hvad der sker med et andet af selskabets storsatsninger i området - det såkaldte Rosebank-felt, som Dong ejer 10 pct. af og har sammen med amerikanske Chevron (40 pct.) og østrigske OMV (50 pct.).

Feltet anses for et af de mest lovende projekter på den britiske kontinentalsokkel og indeholder potentielt 240 mio. tønder olieækvivalenter, men i slutningen af 2013 annoncerede amerikanerne, der er operatør på projektet, en timeout på udviklingen af det 10 mia. dollar store projekt, fordi det "for nuværende ikke tilbyder en økonomisk værdi, som retfærdiggør, at der gås videre med en investering af den størrelse."

Dong Energys olie- og gaschef, Søren Gath Hansen, afviste dog for et par måneder siden over for EnergiWatch, at feltet var taget af tegnebrættet.

"Det er forkert at sige, at Rosebank står i stampe, men det er rigtigt, at projektet oplever den samme proces, som er set med Edradour-feltet. Vi har haft nogle udfordringer, hvor vi har syntes, at det ser for dyrt ud. Det er en proces, som vi nu er i gang med sammen med partnerne for at sikre, at vi har en kommerciel model," sagde han og nævnte som løsning, at den gas, som måtte være i Rosebank, eventuelt kunne kobles op via Laggan-Tormore og dermed igen bidrage til, at vi udnytter hubben og synergien - ligesom med den nye Longjohn-licens.

FAKTA OM DONGS NYE LICENSER:

Flett-bassinet, Longjohn

  • 4-årig efterforskningslicens, som består af 2 blokke, der strækker sig over 277 km2.
  • Partnerskabet består af Total (operatør, 80%) og DONG Energy (20%).
  • Ca. 120 km nordvest for Shetlandsøerne.
  • Vanddybde på 600-1000 meter.

Det nordøstlige Rockall-bassin

  • 9-årig efterforskningslicens, som består af 9 blokke, der strækker sig over 1911 km2.
  • Partnerskabet består af OMV (operatør; 60% ), Statoil (30%) og DONG Energy (10%).
  • Ca. 100 km nordvest for de Ydre Hebrider.
  • Vanddybde på 250-1000 meter.

Kilde: Dong Energy

Dong frasælger del af oliefelt

ConocoPhilips vil ud af Storbritanniens største oliefelt

Dong i kamp mod "ekstremt inflaterede" priser

Analytiker: Dongs olie- og gasforretning bekymrer på sigt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også