Kapitalfond bag OW-Bunker: Vi er lige så chokerede

"Det vil betyde et meget væsentligt tab for os," siger partner i Altor adspurgt om konsekvenserne af en mulig OW-konkurs.
Foto: OW Bunker
Foto: OW Bunker
RITZAU FINANS

For kapitalfonden Altor, der står bag børsføringen af OW Bunker, kommer udviklingen i selskabet som et kæmpe chok. Det siger Søren Johansen, der er partner i Altor og næstformand for bestyrelsen i OW Bunker.

"Som aktionær må man jo bare sige, at det er dybt foruroligende, hvordan situationen i et selskab kan udvikle sig på denne her måde i løbet af - ja nærmest timer," siger han til Ritzau Finans.

At der dukker de her forhold op, hvor i hvert fald et af dem synes at være af kriminel natur, er jo forfærdeligt," tilføjer han.

Selskabet har opdaget omfattende svindel i et datterselskab i Singapore for 125 mio. dollar samt nye urealiserede kæmpetab på eksisterende kontrakter på yderligere estimeret 150 mio. dollar. Den samlede økonomisk lussing er altså i størrelsesordenen 275 mio. dollar, eller godt 1,6 mia. kr. Egenkapitalen var godt 262 mio. dollar ved udgangen af september.

En ting er bedrageri. Men hvordan kan I have været uvidende om risikoen ved selskabets sikringskontrakter, når I har været ejer siden 2007?

"Bestyrelsen har både før og efter børsnoteringen haft de samme risikostyringspolitikker gældende. Og selskabets resultater, herunder hvad angår risikostyringen, har ikke givet anledning til tab, der bare tilnærmer sig den her karakter. Derfor handler det om at få undersøgt til bunds, hvad i alverden der egentlig er sket. Hvis man ser på historien er det helt ekstraordinært, hvad der foregår her i september og oktober måned," siger Søren Johansen.

"En ting er, at fonden har været ejer siden 2007, men selskabet har været drevet, og med langt hen ad vejen den samme ledelse, i lang tid før Altors ejerskab," tilføjer han.

Bestyrelsen prøver nu at finde ud af, om det kan lade sig gøre at redde, hvad Søren Johansen betegner sig som en sund virksomhed i den underliggende forretning, men der er en helt reel risiko for, at selskabet går konkurs.

"Det vil betyde et meget væsentligt tab for os," fastslår Søren Johansen.

Altor nedbragte ved børsnoteringen i marts sin ejerandel til 35 pct. af aktierne, idet Altor solgte i alt knap 21 mio. aktier i selskabet, hvilket indbragte kapitalfonden lige over 3 mia. kr.

Ifølge Søren Johansen er det dog fortroligt, hvor meget kapitalfonden i sin tid betalte for det nordjyske bunkerselskab, men er selskabet konkurs, som meget tyder på, så har kapitalfonden tabt 1 mia. kr. baseret på onsdagens markedsværdi på 1 mia. kr. Men om investeringen i OW Bunker samlet set har givet overskud eller ej, får offentligheden ikke at vide.

Om skandalen vil betyde, at investorerne fremover vil være tilbageholdende med at investere i selskaber, som kapitalfonde generelt og Altor i særdeleshed fører på børsen, mener Søren Johansen er for tidligt at spå om.

"Lige nu er situationen forfærdelig for alle involverede, og det er den også for os. Nu må vi undersøge til bunds, hvad der er sket. Hvis der er tale om bedrageri, så er det vanskeligt, uanset hvor meget man gør sig umage, når man børsnoterer et selskab, at gardere sig mod den form for besvigelser. Så om det betyder en risiko for andre børsnoteringer på længere sigt er svært at udtale sig om på nuværende tidspunkt," siger han.

"Men der er ingen tvivl om, at folk i hvert fald vil undersøge et selskab så grundigt som overhovedet muligt. Men jeg håber da over tid, at ethvert selskab får mulighed for at blive bedømt på sine egne meritter," tilføjer han.

Pludselig bankede det på døren hos OW...

Ungt datterselskab sænkede OW Bunker

OW Bunker er kollapset

OW Bunker: Vi er blevet bedraget for 125 mio USD

OW Bunker trues af gigantiske tab i Singapore

OW Bunker genansætter topchef

OW Bunker sat i børspause

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også