EnergiWatch

Pessimistisk olieanalytiker fik ret og nedjusterer igen

Allerede i 2012 forudså Torbjørn Kjus fra DNB Markets et fald i olien fra Nordsøen i 2015 og fik på hatten for at være for pessimistisk.

I 2015 vil en tønde olie fra Nordsøen koste 100 USD. Sådan lød spådommen fra den norske olieanalytiker Torbjørn Kjus fra DNB Markets tilbage i 2012. Alt for pessimistisk var svaret tilbage fra finansverden, men med det dramatiske fald de seneste måneder på mere end 25 pct. siden juni, synes skudsmålet ikke så forkert endda.

Nu skærer han endnu en gang i forventningerne, skriver Dagens Næringsliv.

I en ny rapport forventer Kjus, at olieprisen i gennemsnit vil ligge på 80 USD per tønde i 2015. Mere end fem USD under det nuværende lave niveau og 20 USD under tidligere bud.

"Havde jeg i 2012 - da olieprisen lå på 116 USD per tønde - sagt, at den skulle ned på 80 USD, ville det have været let at kalde det useriøst, fordi det ville have været så dramatisk," siger han til Dagens Næringsliv.

I analysen lægger han vægt på, at olien fra Opec - de olieproducerende lande - fortsat vil vækste mere end efterspørgslen.

Torbjørn Kjus' forventninger til 2015 ligger lidt under Goldman Sachs, der forleden anbefalede sine kunder at kalkulere med en pris på 85 USD i første kvartal af næste år.

Samtidig nedjusterer Kjus også forventningerne frem mod 2019. I 2016 forventer han en pris på 85 USD per tønde fra tidligere 98 USD. 88 USD i 2017, 90 USD i 2018 og 93 USD i 2019.

Opec: Olieprisfald vil ramme alle

Statoil: Flere afskedigelser kan komme på tale

Goldman: Regn med en oliepris på 85 dollars i 2015

Semco Maritime gennemfører afskedigelser

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs