EnergiWatch

Libyen kæmper mod overfyldt oliemarked

For første gang nogensinde opfordrer en OPEC-repræsentant offentligt til, at landene nedsætter olieproduktionen på grund af overskudsproduktion i markedet.

Foto: Tullow Oil

Oliemarkedet er ramt af overskudsproduktion, og derfor opfordrer Libyens OPEC-repræsentant, Samir Kamal, gruppens medlemslande til at reducere den samlede olieproduktion med mindst 500.000 tønder om dagen. Det skriver Bloomberg News.

Kamal estimerer, at der dagligt produceres omkring 1 mio. tønder overskydende olie. Aldrig før har en OPEC-repræsentant offentligt foreslået ændringer i produktionen, men for ikke at presse priserne yderligere nedad blander han sig nu i debatten.

"Jeg ser gerne, at OPEC nedsætter produktionen med mindst 500.000 tønder olie (om dagen, red.), da alle studier indikerer behovet for dette," siger Kamal til Bloomberg News.

Kamal har dog ingen forventninger til, at Libyen selv skal nedbringe olieproduktionen, der i dag udgør 800.000 tønder om dagen, hvilket er halvdelen af niveauet, før Gaddafis 42-årige styre fik en ende i 2011.

I slutningen af november mødes OPEC-gruppen i Wien, og hverken Saudi-Arabien eller andre store olieproducenter har signaleret, at en reduktion af produktionen skulle være på dagsordenen.

Oliepriserne presses også af lande uden for OPEC. Især i USA kører oliepumperne på højtryk med det største daglige olieproduktion i næsten 30 år. WTI-olien handles derfor til nær det laveste niveau i to år, efter en ny statistik onsdag afslørede, at de amerikanske olielagre er vokset langt mere end estimeret.

The Energy Information Administration (EIA), som er det amerikanske energiminsteriums analyseafdeling, rapportede onsdag en ugentlig stigning i olielagrene på 7,1 mio. tønder, hvilket overgik Bloombergs skøn på bare 3 mio. tønder.

WTI-olien er torsdag morgen faldet til 80,43 dollar per tønde sammenlignet med 82,12 dollar onsdag kl. 17.00. Brent-olien får ligeledes endnu et hak nedad til 84,60 dollar mod 86,33 onsdag eftermiddag.

"Olien bliver trykket nedad i dag som følge af de nye olietal. Man skulle tro, at olieprisen ikke kan komme længere ned, men jeg kan ikke se, hvad der skulle drive prisen op igen, hvis ikke OPEC lægger en dæmper på produktionen," udtaler Hong Sung Ki, der er råvareanalytikerhos Samsung Futures i Soul.

Lavest olieeksport fra Saudi Arabien i tre år

Russisk rigmand ind på den norske sokkel

Britisk miljøchef i spidsen for skifergasenhed

Statoil finder ny olie i Nordsøen

Mere fra EnergiWatch

Regeringen forbyder rutineflaring fra næste sommer

Det bliver ulovligt at brænde overskudsgas af i Nordsøen, medmindre det er strengt nødvendigt af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Det har regeringen netop besluttet på baggrund af en række afsløringer fra EnergiWatch.

Energinet skal finscreene havmiljø for 6 GW havvind

Energinet er blevet pålagt af Energistyrelsen at igangsætte forundersøgelser for i alt 6 GW havvind samt for ny placering af Hesselø Havvindmøllepark. Derudover skal Energinet forberede etablering af nettilslutningspunkter på land.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs