EnergiWatch

Kraftige prisfald i oliemarkedet

Brent-olien er faldet til under 90 dollar per tønde for første gang siden slutningen af 2010.

Foto: DONG

De globale oliepriser er fortsat på vej sydover, og den amerikanske oliekvalitet, West Texas Intermediate, er nu gået ind i et "bear-market", hvor salgsspiralen har overtaget rollen som bærende trend, og de faldende priser er blevet selvforstærkende.

Samtidig er den europæiske oliekvalitet, Brent, faldet til under 90 dollar per tønde for første gang siden slutningen af 2010, hvor finanskrisen var på sit højeste.

Stigende globale olieforsyninger, som er mere end nok til at dække den i forvejen aftagende efterspørgsel, sætter dagsordenen, mens den aftagende vækst har fået verdens største eksportør - Saudi-Arabien - til at reducere priserne.

Produktionen af skifer-olie har øget den amerikanske produktion i september til det højeste niveau siden 1986, mens Organisationen af Olieeksporterende Lande (OPEC) samtidig pumpede mere olie op end på noget tidspunkt i det seneste år.

Og for at gøre markedet endnu mere usikkert, har Saudi-Arabien nedsat prisen for novembers eksport til Asien til et seks-årigt lavpunkt som reaktion på Den Internationale Valutafonds - IMF's - nedjustering af de globale vækstprognoser.

"Vi ser ud til at være i en kapitulationsfase i oliemarkedet, hvor investorerne endeligt er ved at se virkeligheden i udbuddet i øjnene. Den er udløst af nyheden om, at Saudi-Arabien skærer i priserne. Vi er helt sikkert i en situation, hvor OPEC kan overveje at reagere," siger chefstrateg Ric Spooner fra CMC Markets i Sydney til Bloomberg News.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 88,85 dollar mod 90,80 dollar torsdag eftermiddag ved 17-tiden.

Den amerikanske referenceolie, West Texas Intermediate, koster samtidig 84,30 dollar mod 86,20 dollar torsdag middag.

Kartelsag: EU går nu efter ethanolproducenter

Lego sætter punktum for Shell-parløb

Klar grøn EU-handling vil gavne dansk eksport

OW Bunker om modvind: "Andre må bedømme min arbejdsindsats"

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs