EU: Rusland og Ukraine er enige om gasaftale

Et kompromisforslag i gasstriden mellem Rusland og Ukraine er blevet godkendt af de to lande, oplyser EU's energikommissær.
Foto: Gazprom
Foto: Gazprom
RITZAU

Med vinteren lige for døren er det på høje tid for Ukraine at finde en løsning på den igangværende gaskonflikt med Rusland og dermed sikre gasleverancerne fra øst.

Et trepartsmøde i Berlin fredag gav de første positive tegn længe, da Ukraine og Rusland tilsyneladende er nået til enighed om at tygge på et kompromis.

Det indebærer ifølge EU's energikommissær, Günther Oettinger, blandt andet, at Ukraine vil betale det russiske gasselskab Gazprom 3,1 milliarder dollar (18,3 milliarder kroner) med udgangen af 2014 ifølge nyhedsbureauet AFP.

Samtidig garanterer kompromisset, at Ukraine har sikkerhed for fem milliarder kubikmeter gas de kommende seks måneder.

Oettinger vurderer ifølge nyhedsbureauet Reuters, at der er "meget stor chance for", at de to lande accepterer forslaget, som de nåede frem til på mødet i Berlin.

Landene skal komme med svar på, om de kan acceptere kompromisset i næste uge, hvor man holder et nyt trepartsmøde.

EU har fungeret som mægler i konflikten mellem Rusland og Ukraine, men unionen er mere eller mindre selv involveret, da en række europæiske lande importerer store mængder gas fra det russiske gasselskab.

Rusland havde før mødet pointeret, at russerne igen og igen har vist vilje til at løse konflikten med tilbud om kompromisser på både gasprisen og den astronomiske gasgæld, som Ukraine har oparbejdet, men alle disse forslag er hidtil "blevet afvist fra Kijev".

Russerne har tidligere udtrykt bekymring for, om Ukraine vil tappe den gas, som Gazprom eksporterer til Europa.

Hovedledningen fra Rusland til Europa går via den tidligere sovjetrepublik.

Her er Rambølls russiske scenarier

Gaskrisen: EU aftaler møde med Rusland og Ukraine

Fem gaskonger har sat sig på Danmark

Gazproms indtjening skuffer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også