EnergiWatch

Trist udvikling i dansk olieeventyr

Skuffende produktion fra Nordsøen påvirker dansk økonomi markant.

Foto: Magnus Holm, Polfoto

Det danske olieeventyr har udviklet sig så trist, at det for alvor kan læses i nationalregnskabet, viser den nye kvartalsoversigt fra Nationalbanken.

Banken næsten halverer vækstskønnet til 0,8 pct. Bruttonationalproduktet, BNP, er påvirket af faldende olieproduktion i Nordsøen.

"Energieksporten er for nedadgående, og det presser vores BNP," siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

BNP faldt i 2. kvartal med 0,3 pct., og forklaringen skal i høj grad findes i Nordsøen.

"Reduceret udvinding af olie og gas i Nordsøen har de senere år været med til at holde BNP-væksten nede," konstaterer Nationalbanken. Tilbagegangen afspejler sig i en faldende energieksport, som Nationalbanken betegner som "betydeligt forværret."

Ikke mindst et stop for produktion i Tyra-feltet har gjort ondt. Her er produktionen faldet med 10 pct.

De danske oliereserverer er under pres, men man skal ikke overdrive problemets omfang, mener økonom i tænketanken Europa Mikkel Høegh.

"Der bliver mindre og mindre olie at hive op, men man kan ikke sige, at olieeventyret er slut," siger Mikkel Høegh til epn.dk.

Han mener oven i købet, at man kunne overveje at rense nationalregnskabet for olieproduktion.

"Olien spiller en pæn rolle. Men da olieproduktion ikke er en konstant størrelse, kan den give store udsving, og det kan trække BNP både op og ned."

Når olien skal trækkes ud af regnskabet, skyldes det, at en stigning eller fald i produktionen ikke umiddelbart har konsekvenser for vores økonomi.

"Hverken du eller jeg bliver rigere eller fattigere af, at olieproduktionen stiger eller falder. Derfor kunne man overveje at korrigere nationalregnskabet. Hvor meget skal olieproduktionen fylde i det?" siger Mikkel Høegh.

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs