EnergiWatch

Johan Sverdrup kan blive game changeren

Statoil fastholder, at investeringerne fortsat er rekordstore. Pipelinen med bl.a. gigantiske Johan Sverdrup kan genskabe optimismen. "Branchen må arbejde mere," lyder det fra Statoil.

Foto: HELGE HANSEN - Statoil

Selvom det mest er de afskedigelser, der finder sted i de norske underleverandørvirksomheder, der tager overskrifterne i medierne for tiden, er Statoil ganske optimistisk, når det gælder fremtidens investeringer.

Det fremgik af et indlæg fra Statoils finansdirektør Torgrim Reitan på Paretos oliekonference i Oslo i går, skriver Dagens Næringsliv.

Torgrim Reitan er sådan set overrasket over at høre kravet om, at de norske myndigheder må gribe ind for at holde gang i landets vitale oliesektor. For, som han pegede på i går, er det ikke mere end et par år siden, at man var bange, for at den samme sektor var ved at koge over med fare for at ødelægge norsk økonomi.

Mange har hæftet sig ved, at investeringstallene fra SSB, den norske pendant til Danmarks Statistik, er lavere end tidligere, men det er simpelthen misforstået ifølge direktøren.

Store investeringer på vej

Statoil mener, at de samlede olieinvesteringer i år vil blive på 227 milliarder norske kroner mod 212 milliarder kroner i 2013. Oveni er estimatet for 2015 på 185 milliarder kroner. Og hertil kommer det, der kan blive game changeren for hele industrien. Nemlig den pipeline af projekter, over 100, hvilket er mere end nogensinde før, som selskabet har i bogen. De udgør i sig selv 205 milliarder kroner, skriver den norske avis.

Torgrim Reitan fremhævede helt konkret Johan Sverdrup feltet, hvor Maersk Oil er en af parterne, og som er det største fund på norsk sokkel i 30 årene. Sverdrup er ikke med i SSB-tallene, og det vil ifølge finansdirektøren alene kræve investeringer for 100-120 milliarder kroner. Forventningen er, at planen for udbygning og drift af Johan Sverdrup vil blive indsendt til myndighederne i første kvartal 2015.

"Det centrale er, at branchen må arbejde mere," lød det fra Reitan.

Statoil forventer, at efterspørgslen efter olie vil vokse med på 40 prosent fra i dag og til 2040.

Artiklen er leveret af vores søstermedie ShippingWatch.

Mere fra EnergiWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs