EnergiWatch

Nye EU-sanktioner går igen efter russisk olie

EU vil udelukke Gazpromneft, Transneft og Rosneft fra de europæiske lånemarkeder.

Den amerikanske avis Wall Street Journal oplyser, at den har læst dokumenter om udvidede EU-sanktioner over for Rusland. Sanktioner, der forventes at blive offentliggjort tirsdag. Det skriver norske Dagens Næringsliv.

Ifølge dokumenterne går EU efter at ramme russiske olievirksomheder. EU vil således udvide antallet af selskaber, der bliver udelukket fra de europæiske lånemarkeder, til at omfatte Gazpromneft, Transneft og Rosneft.

Det er langt fra første gang, at sanktionerne imod Rusland har enten direkte eller indirekte indflydelse på shippingbranchen. Eksempelvis blev Rosneft allerede midt i august ramt af USA’s sanktioner og lukning af lånemuligheder, hvilket fik oliegiganten til at bede den russiske stat om et gigantlån.

Den 1. august blev der ligeledes iværksat sanktioner målrettet russernes olieindustri. Det var i den forbindelse, at Rosneft viste, at den trods USA’s låneembargo ikke var komplet drænet for rubler. Lige før sanktionernes indtræden indgik den russiske oliegigant aftaler med dels olieserviceselskabet Weatherford Group for omkring 500 mio. USD, og med John Fredriksens North Atlantic Drilling til en værdi af 4,25 mia. USD.

Undtagelse for gas og atomer

I de nye sanktioner skulle der være lagt op til en undtagelse for selskaber, der producerer og eksporterer naturgas, som er essentiel for energiforsyningen i mange europæiske lande. Ikke mindst Tyskland, der får 38 pct. af sin naturgas fra Rusland. Det angivelige sanktionscharter skulle desuden indeholde en undtagelse for eksport, der er tiltænkt russisk rumfartsindustri og civile atomkraftsvirksomheder.

Facit er en moderat udvidelse af de sanktioner, der blev iværksat ved udgangen af juni. Her blev en række virksomheder inden for våbenproduktion og produktion af elektronisk optik og mekaniske konstruktionsprodukter nægtet adgang til al lånekapital med en løbetid på mere end 30 dage. Med den nye stramning af sanktioner desuden gælde fem statskontrollerede banker. Hidtil har bankerne, der inkluderer Sberbank og VTB Bank ikke kunne optage lån med en løbetid på mere end 90 dage.

Sanktioner kan ophæves

Sanktionerne skyldes russernes engagement i urolighederne i Ukraine og støtten til separatisterne i den østlige del af landet. EU-lederne sagde i forrige uge, at de nye tiltag kan blive ophævet, såfremt der er klare beviser for, at Rusland hjælper til med at etablere end reel politisk løsning i Ukraine.

Disse beviser inkluderer permanent overvågning af grænsen mellem Ukraine og Rusland, tilbagetrækning af illegale væbnede grupper i Ukraine samt at russiske kamptropper, der opholder sig ulovligt på ukrainsk territorium.

De stridende parter indgik våbenhvile i fredags. I den forbindelse var der forlydender om, at EU eventuelt ville udsætte sanktionerne. Men søndag var der meldinger om væbnede kampe i to ukrainske byer, hvilket ikke er blevet tolket som et utvetydigt godt tegn i forhold til at overholde denne våbenhvile.

Rusland stålsætter energisamarbejde med Kina

Analytiker: Dongs olie- og gasforretning bekymrer på sigt

Hvad er der mon galt med olien?

Uventet vindoptur sikrer Poulsens plan for Dong

Mere fra EnergiWatch

Regeringen forbyder rutineflaring fra næste sommer

Det bliver ulovligt at brænde overskudsgas af i Nordsøen, medmindre det er strengt nødvendigt af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Det har regeringen netop besluttet på baggrund af en række afsløringer fra EnergiWatch.

Energinet skal finscreene havmiljø for 6 GW havvind

Energinet er blevet pålagt af Energistyrelsen at igangsætte forundersøgelser for i alt 6 GW havvind samt for ny placering af Hesselø Havvindmøllepark. Derudover skal Energinet forberede etablering af nettilslutningspunkter på land.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs