EnergiWatch

Rusland tror Ukraine vil snuppe Europas gas

De europæiske gaskunder kan blive ramt af Ruslands tvist med Ukraine.

Den russiske energiminister, Aleksander Novak, siger fredag, at der er stor risiko for afbrydelser i Ruslands gasforsyninger til Europa på grund af de internationale spændinger i forbindelse med krisen i Ukraine.

"Der er stor risiko for, at Gazproms leverancer til Europa bliver stjålet af Ukraine for deres egen vindings skyld," siger Novak på et fælles pressemøde med EU's energikommissær, Günther Oettinger.

"Situationen er ekstrem kritisk, alt imens at opvarmingssæsonen nærmer sig," siger Novak.

Ruslands energiminister mødtes fredag med EU's energikommissær i Ruslands hovedstad, Moskva, for at drøfte de russiske gasleverancer til flere EU-lande.

Oettinger forholder sig ikke til den russiske frygt, men han erklærer, at det er EU's opgave at sikre gasleverancerne for alle parter.

"Vores primære mål er at sikre gasforsyningerne til EU og dets borgere, mens også for borgerne i Rusland, Ukraine, de vestlige Balkan-lande heriblandt ansøgerlandene og Moldova," siger Günther Oettinger.

"Vi har aftalt en midlertidig gaspris for de næste få måneder, mens vi venter på, at Voldgiftsdomstolen i Stockholm fastsætter den endelige pris. Ukraine må betale et beløb for den gas, der skal leveres i de kommende måneder," siger han.

Omkring halvdelen af de russiske gasleverancer går via rørledninger gennem det kriseramte Ukraine.

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs