Mærsk-optakt: Påvirkes af engangsposter

Engangsposter vil påvirke morgendagens kvartalsregnskab fra Mærsk, men de underliggende takter forventer analytikerne er gode.
AF RITZAU FINANS

A.P. Møller - Mærsks regnskab for andet kvartal bliver kraftigt påvirket af de store engangsposter, der trækker både op og ned. Men underliggende vil driften vise pæn fremgang for konglomeratets største og vigtigste divisioner. Det forudser analytikerne inden tirsdagens halvårsregnskab.

Salget af aktier i Dansk Supermarked og Salling indbringer 2,8 mia. dollar og giver dermed et stort løft til overskuddet. Til gengæld betyder en stor nedskrivning i Brasilien, at bundlinjen i Maersk Oil tager et hug på 1,7 mia. dollar.

Ser man dog nærmere på driften, blandt andet i containerfarten, er der også positive tegn at komme efter. Ifølge et estimat indsamlet af SME Direkt ventes der i Maersk Line et løft i omsætningen på lidt over 2 pct. til 6,8 mia. dollar, mens kvartalets overskud, NOPAT, spås på 543 mio. dollar - hele 24 pct. højere end samme kvartal sidste år.

"Det vil være et rigtig flot resultat i et kvartal, der traditionelt ikke er blandt de bedste for containerrederierne," skriver analytiker Ricky S. Rasmussen fra Nykredit i en optakt til regnskabet og peger især på forventninger om fortsat faldende udgifter for det markedsledende rederi.

To af Mærsk-gruppens andre store ben, Maersk Oil og APM Terminals, spås også fremgang i driftsindtjeningen. Oil rammes som nævnt på bundlinjen af det store brasilianske værditab, men produktionen ventes at stige til 238.000 tønder olie per dag fra de seneste mange års lavpunkt, 226.000, der blev nået i andet kvartal af 2013.

For APM Terminals spår analytikerne en fortsat større markedsandel og en forbedring af driftsmarginalen, der vil øge bundlinjen, NOPAT, til 207 mio. dollar fra 179 mio. dollar.

Til gengæld vil Maersk Drilling igen vise tegn på de mange værftsophold og opstart af nye rigge, som vejer ned på resultaterne i 2014. Analytikerne forudser et fald i bundlinjeresultatet til 92 mio. dollar fra 150 mio. dollar.

Alt i alt tegner udviklingen dog pænt for olie- og shippinggiganten, og fremtidsudsigterne er måske så lyseblå, at ledelsen på Esplanaden kan finde på at skrue op for årets forventninger, som i øjeblikket lyder på 4 mia. dollar, når der ses bort fra særlige poster.

"Med udsigt til en vis grad af stabilisering på containermarkedet er en opjustering bestemt sandsynlig, men det kan være, at den må vente til 3. kvartalsregnskabet offentliggøres i november," forudser Sydbanks analytiker, Jacob Pedersen, og lignende tanker kommer fra Alm. Brand Markets

"Vi forventer, at Mærsk opnår (og overgår) dets nuværende guidance, men sædvanlig tilbageholdenhed kan modvirke en ny opjustering".

Af de otte analytikere har syv en positiv anbefaling, mens én siger "salg/reducér". Det gennemsnitlige kursmål er på 15.350 kr.

Regnskabet ventes offentliggjort tirsdag den 19. august kl. 8.00.

Statoil slås med Maersk-rival om 700 millioner

Mærsk-selskab lægger milliardordre i Kina

Drilling-selskaber rasler ned i værdi

Ny Dong-formand klar til 24-timers deltidsjob

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også