EnergiWatch

Gazproms eksport til Europa stiger

Det statskontrollerede Gazprom pumpede mere gas til sine kunder i Europa i første halvår. Trods trusler og sanktioner.

"Ja, du tænder bare for gassen. De vil gerne have, selvom de snakker og snakker". Gaseksporten til Europa stiger. | Foto: Gazprom

Trods det kølige forhold mellem parterne går Ruslands eksport af naturgas til Europa strygende.

I første halvår sendte det russiske selskab Gazprom 2,5 procent mere gas til sine europæiske kunder end i samme periode året før. Det viser onsdagens regnskab fra den russiske gasgigant.

Totalt eksporterede Gazprom 80,8 milliarder kubikmeter til Europa fra januar til juli. Eksporten til de vesteuropæiske lande steg 4,3 procent til næsten 65 milliarder kubikmeter.

Bestræbelser på uafhængighed

Blandt de største aftagere mindskede kun Tyskland sin import af russisk gas i de seks måneder. Tyrkiet og Italien modtog derimod større mængder end året før.

Fremgangen for det statskontrollerede Gazprom kommer til trods for, at EU bestræber sig på at mindske sin afhængighed af russisk gas på grund af krisen i Ukraine.

EU har indført en række sanktioner mod Rusland, men det har aldrig været på tale at straffe Rusland ved at lukke for importen af gas fra landet.

De 28 EU-lande får dækket over halvdelen af deres energibehov gennem import, og Rusland leverer cirka 40 procent af den import.

Så vild er milliardfesten i Putins gasmaskine

Omkring halvdelen af den gas, som Rusland pumper til sine europæiske kunder, går via rørledninger i Ukraine.

Europæiske forsyningsselskaber er derfor bekymrede for, at ukrainske sanktioner rettet mod Rusland muligvis kan forstyrre leverancerne den kommende vinter.

Ukraines statslige gasselskab, Naftogaz, sagde dog onsdag, at de sanktioner mod Rusland, som tirsdag blev drøftet i parlamentet i Kijev, ikke nødvendigvis vil omfatte Gazprom, selv om selskabet er nævnt på en liste med 65 russiske selskaber.

"En vedtagelse af loven om sanktioner vil ikke automatisk føre til sanktioner mod noget som helst selskab. Heller ikke Gazprom. Loven sikrer bare det juridiske grundlag for at implementere dem (sanktionerne, red.)," fastslog Naftogaz onsdag i en meddelelse ifølge Reuters.

Milliarderne ruller ind

Sanktionerne mod Rusland er torsdag igen på dagsordenen i det ukrainske parlament.

EnergiWatch har kortlagt kriseårenes nøgletal hos 14 af de største energiselskaber i Europa. Gazprom er suveræn frontløber på bundlinjen med 909 mia. kr. fra 2009 til 2013.

De 13 andre selskaber har tjent 954 mia. kr. til sammen.

Nummer to på listen er italienske Eni, som har en omsætning, der nogenlunde matcher Gazproms. Her havnede overskuddet på 230 mia. kr. over de fem år.

Analyse: Dong-rivaler med skrøbelige finanser

Rusland overvejer sanktioner mod vindmøller

Analyse: Dong får krisebank af Europa-rivaler

Så vild er milliardfesten i Putins gasmaskine 

Mere fra EnergiWatch

EKF-lån står bag stor australsk ordre til Vestas

Den danske mølleproducent skal levere 122 møller til et projekt i Australien, som EKF Danmarks Eksportkredit har ydet et milliardstort lån til. Der er tale om et projekt, hvor man har tænkt kreativt undervejs, fortæller direktør i EKF Danmarks Eksportkredit.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs