Pres på indtjeningen tvinger olieselskaberne i banken

Verdens store energiselskaber som hollandske Shell må sælge ud af værdierne eller gå i banken, fordi indtjeningen fra den almindelige drift er presset, skriver flere medier.
AF TOMAS KRISTIANSEN, SHIPPINGWATCH

Første halvår 2014 kunne være gået bedre for alverdens store olie- og gasselskaber. Faldende indtjening har tvunget mange af selskaberne til at bremse deres investeringsprogrammer, hvilket så igen har ramt underleverandørerne.

Og med en oliepris, der ikke rører sig meget ud af stedet, selvom flere voldsomme begivenheder rundt omkring i verdens kunne pege på prisstigninger, må en række af verdens største energiselskaber finde pengene andre steder, skriver Dagens Næringsliv.

Det sker enten ved at låne penge eller ved at sælge ud at aktiverne i et omfang, der ikke er set før. Ifølge det amerikanske energiagentur EIA skal pengene finansiere den løbende drift og udbytte til aktionærerne.

Senest er det Shell, som forhandler med den store amerikanske investeringsfond Blackstone om et salg af skifergasfeltet Haynesville i Louisiana, hvor Wall Street Journal mener, at Shells andel af feltet kan have en værdi på omkring en mia. dollar.

Krav om høje udbytter

Ifølge avisen er den samlede gæld i verdens 127 største olie- og gasselskaber steget til 650 mia. norske kr. ved udgangen af første kvartal i år. I samme periode blev der afhændet ejerandele i aktiver for 450 mia. norske kr..

Ifølge flere medier, der omtaler rapporten fra EIA er forskellen mellem kontantstrømmen fra driften og kapitaludgifter seksdoblet siden 2010. Dengang var forskellen 112 mia. norske kr. Sidste år var det på 744 mia norske kr.

Udviklingen skyldes de voksende udgifter til udvinding af olien, som i større og større omfang befinder sig på meget dybt vand eller i områder som Arktis.

Energianalytiker Steven Kopits fra Douglas-Westwood siger til den britiske avis The Telegraph:

"Langt de fleste olie- og gas­selskaber har brug for oliepriser over 100 dollar per tønde for at have en fir kontantstrøm med dagens investeringsprogram og udbytte­politik. Næsten halvdelen af selskaberne er nødt til at have priser over 120 dollar."

Alvorlige regelbrud bag Statoil-spild af 40.000 liter olie

Gasfund i Barentshavet

Briter får boretilladelse i Norge

Ny boring i Dongs norske guldæg

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også