Norsk skifergas-ulykke: 70.000 fisk døde og tonsvis kemikalier lækket

Op mod 100 ton kemikalier kan være lækket ud i naturen efter en storbrand ved et af Statoils fracking-anlæg i USA. Debatten om fracking blusser op igen.
Foto: Fracktracker
Foto: Fracktracker

Norske Statoil har 70.000 fiskeliv og en potentiel miljøkatastrofe på samvittigheden i USA efter en brand ved et fracking-anlæg i den amerikanske delstat Ohio i slutningen af juni. Det skriver det norske medie Teknisk Ukeblad.

Selvom årsagen til ulykken endnu ikke er klarlagt, konkluderer en delrapport, at op mod 100 ton kemikalier kan være sluppet ud i naturen omkring anlæget.

Kemikalierne skulle bruges til skifergasboringer i Statoils syv brønde i området, der vurderes at være et af landets rigeste på skifergas.

Mangelfuld kontrol med fracking-boringer i USA

Kort efter branden blev mere end 10.000 fisk fundet døde i området, men efterfølgende er antallet steget til omkring 70.000.

Branden brød ud lørdag 28. juni, og viste sig særdeles genstridig at slukke.

Kemikaliebeholdere på anlægget blev nemlig ved med at eksplodere, og de amerikanske myndigheder endte med at evakuere 20 til 25 familier, som bor i området. Branden blev først helt slukket efter et par dage.

Britisk regering kickstarter skifer-eventyr

"Det er en alvorlig hændelse, og Statoil har iværksat en intern undersøgelse for at klarlægge, hvad årsagen til branden er, blive klogere af det og eventuelt iværksætte nye tiltag for at forhindre, at der sker igen," skriver en talsmand fra Statoil til tu.no.

Foto: Fracktracker
Foto: Fracktracker

Foto: Fracktracker

Ulykken bliver betegnet som en af de værste, som har ramt fracking-anlæg i USA, efter landets produktion af skifergas er steget dramatisk. Metoden til udvindingen, hydraulisk fracking, har været genstand for megen debat, fordi man risikerer at forurene i processen. Efter branden er debatten om fracking atter blusset op i delstaten, og flere lokale politikere ønsker at stramme grebet om statens udvinding af skifergas.

Kontroversiel teknologi kan give gasmilliarder

En formodning er, at branden er opstået som et resultat af overophedning i de hydrauliske systemer.

Herhjemme har debatten om fracking blevet aktuel, fordi franske Total har startet boringer i Dybbad i Nordjylland med henblik på at udvinde skifergas i området.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

De amerikanske miljømyndigheder i delstaten skriver, at Statoil har deltaget aktivt i at forsøge at begrænse kemikalieudslippet, og selskabet har også oprettet en hjemmeside med information om arbejdet.

Senest har undersøgelser af vand, jordbund og luft i området vist, at kemikalieniveauerne er begyndt at normalisere sig, og derfor er håbet for, at miljøet ikke har taget varig skade, lysegrønt.

Frackings forbandelse eller frelse

Foto: Fracktracker
Foto: Fracktracker

Fotos: Fracktracker

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også