Olieboringer på vej ved spanske ferieperler

Et af danskernes højest elskede feriemål står foran et olieeventyr, og tilladelser til prøveboringer er ifølge den spanske regering "lige om hjørnet". Rejseselskaber frygter turistflugt, og naturfredningsforeninger advarer om miljøkatastrofer.
Foto: LARS KRABBE
Foto: LARS KRABBE

De Kanariske Øers østlige kystlinje kan inden længe få andet og mere end badegæster og turister i udlejningsbåde som vartegn.

Den spanske regering har for nylig godkendt, at energikæmpen Repsol som leder af et større olie-konsortium kan påbegynde to prøveboringer ud for øerne Lanzarote og Fuerteventura i håb om at finde mere end 2,2 mia. tønder olie i området. Det skriver flere internationale medier.

Obama åbner for oliejagt ved ferieparadis

Olieeventyret begynder med investeringer for mere end 55 mia. kr. og er det foreløbige punktum i en mere end ti år lang diskussion mellem landets turist- og energiindustri.

Oliekæmpen vinder

Prøveboringerne finder sted omkring 60 kilometer vest for kystlinjen, men til trods for advarsler både fra den spanske turistindustri, der anslår det årlige antal turister i hele øgruppen til 2,3 mio. mennesker, og miljøorganisationer, bliver boringerne altså nu godkendt af turisme- og energiminister José Manuel Soria López.

Tilladelsernes blå stempler er "lige om hjørnet," lod han vide i juni.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Iagttagere vurderer, at de mange års tovtrækkeri om tilladelserne er faldet ud til olieindustriens fordel på grund af den skrantende spanske økonomi og et ønske om at holde energipriserne nede.

"I mange år under den socialistiske regering i Spanien satsede landet meget kraftigt på vedvarende energiformer som sol og vind, men nu er musikken stoppet. Nu handler det i langt højere grad om at reducere Spaniens meget store afhængighed af udenlandsk energi ved eksempelvis at tillade boring efter olie og fracking," siger Mike Rosenberg, som er professor på landets Iese School of Business, til Financial Times.

Repsol lurer på opkøb efter superkvartal

Spanien importerer i øjeblikket et sted mellem 98 og 99 procent af al sin olie.

Ferieparadis for danskere

Øgruppen er flere gange af danske rejsebureauer blevet kåret blandt danskernes foretrukne rejsemål, men det er placeringer som den, de spanske turistorganisationer frygter at måtte vinke farvel til efter olieindustriens indmarch.

Ved siden af turistindustrien og miljøaktivisters advarsler om økonomiske og miljømæssige slagsider, så bliver regeringen også anklaget for at være udemokratisk i sin beslutning.

Norges opposition vil lade olien ligge

Aktivister fremhæver, at de regionale myndigheder på øerne har ønsket boringerne lige så lidt som turismeindustrien, men at deres protester bliver overhørt. Samtidig har man også hentet moralsk opbakning fra den spanske ø Ibiza, hvor der også bliver spekuleret i prøveboringer i øjeblikket.

Repsol har i forbindelse med diskussionerne garanteret, at man vil udføre boringerne efter alle regler og standarder.

Olien siver ud af Repsol

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også