Udskudt iransk atomaftale giver usikkerhed på oliemarkedet

En ny aftale om oliestaten Irans atomprogram er blevet sparket til hjørne frem til slutningen af november, og det betyder, at aktørerne på oliemarkedet må holde vejret de kommende måneder.
Iran, der har verdens fjerdestørste oliereserve, har været underlagt begrænsninger i forhold til landets olieeksport som følge af landets atomprogram. Den midlertidige aftale om Irans atomprogram udløb søndag, og der ikke kunne nås til enighed om en ny. Den midlertidige aftale var mellem Iran og den såkaldte P5+1-gruppe bestående af Tyskland, Storbritannien, Kina, Rusland, USA, Tyskland og Frankrig.
Iran og P5-gruppen er dog blevet enig om at forlænge deadline for en ny aftale frem til 24. november. Og en ny aftale vil få markant betydning på oliemarkedet, når den bliver en realitet, men indtil da vil oliemarkedet være præget af usikkerhed. Det vurderer Jens Nærvig Pedersen, valuta- og råvareanalytiker i Danske Bank.
"En atomaftale, der på troværdig vis formår at begrænse Irans atomambitioner og samtidig løfter sanktionerne mod Irans olieeksport vil være noget, der for alvor vil kunne vende op og ned på dynamikken på det globale oliemarked," vurderer Jens Nærvig Pedersen.
"Uden den iranske atomtrussel, så vil den geopolitiske situation i Mellemøsten formentlig blive en del mere stabil og skabe større sikkerhed om olieforsyningerne fra denne region. Derudover vil mængden af olie på det globale marked stige, hvis Iran får lov at genoptage eksporten," fortsætter han.
Jens Nærvig Pedersen vurderer, at begge faktorer vil kunne presse olieprisen ned med op imod 10 pct. fra den nuværende pris på 107 dollar for en tønde af den europæiske referenceolie, Brent.
"Indtil den 24. november må det globale oliemarked imidlertid holde vejret. Der er dog grund til beskeden optimisme, når det kommer til sandsynligheden for at parterne til den tid, når frem til en aftale – i hvert fald hvis man betragter situationen fra et økonomisk perspektiv," vurderer Jens Nærvig Pedersen.
"På den ene side lider Irans økonomi hårdt under de nuværende sanktioner mod landet, som blev strammet markant tilbage i 2012. Sanktionerne førte til et fald i Irans olieeksport på omkring 60 procent. På den anden side vil en aftale give Vesten større sikkerhed omkring olieforsyningerne fra Mellemøsten, hvilke vil mindske de store olieprisudsving uro i Mellemøsten historisk har affødt," vurderer han.
Overdreven priseffekt fra uro sender olie ned