EnergiWatch

Dong i ny stor gasinvestering i Skotland

Den danske energikoncern skyder en lille milliard kroner i skotsk gasprojekt sammen med Total. Samtidig sælger Dong en stor andel i et andet projekt til franskmændene.

Foto: DONG

Samarbejdet i det nordlige Skotland mellem Dong Energy og det franske energikonglomorat Total udvides.

Selskaberne har i forvejen det store Laggan-Tomore gasprojekt ved Shertlandsøerne sammen, og nu oplyser parterne, at der er indgået en investeringsbeslutning om at udbygge Edradour-feltet i samme område for ikke mindre 340 mio. pund svarende til 3,2 mia. kr.

Eftersom Total ejer 75 pct. af projektet og Dong Energy de resterende 25 pct., betyder det altså, at det danske energiselskab skal udskrive en regning på ca. 800 mio. kr. til projektet.

Det er dog ikke det eneste, som selskaberne er blevet enige om. Total har således også indgået en aftale om det nærliggende Glenlivet-felt, hvor Dong Energy hidtil har ejet 80 pct. og Faroe Petroleum og First Oil Expro hver 10 pct.

Franskmændene overtager nu 60 pct. af Dongs andel, som dermed reduceres til 20 pct. Presserådgiver i Dong Energy, Ulrik Frøhlke, fortæller, at man ikke ønsker at oplyse beløbsstørrelsen for handlen.

Meningen er, at begge felter - der forventes at indeholde 65 mio. tønder olie - skal kobles sammen med Laggan-Tormore-anlægget, der skal fungere som en hub for området, når den inden længe sættes i drift.

Hvor investeringsbeslutningen for Edradour-feltet er taget, så er der endnu ikke truffet nogen beslutning for Glenlivet, men ifølge en pressemeddelelse fra Total "forventes den snarligt."

Edradour-feltet, der ligger ca. 75 km nordvest for Shetlandsøerne, forventes at være idriftsat til produktion i fjerde kvartal af 2017. 

Området vest for Shetlandsøerne menes at indeholde omkring 17 pct. af de resterende olie- og gasreserver i Storbritannien, og Dong planlægger, at selskabets aktiviteter i området skal levere ca. en tredjedel af de 150.000 tønder olie per dag, som selskabet har som mål at indvinde i 2020. Resten skal komme fra aktiviteterne i Danmark og Norge.

Skotsk selvstændighed kan ramme danske selskaber

Chevron-chef: Høje omkostninger kan skrotte projekter

Shell advarer mod skotsk selvstændighed

Cameron lokker skotter med olieboom

DONG er tavs om usikkert gigantfelt

DONG gasser op til Shetlands-eventyr

Strejke på vej mod skotsk DONG-projekt

Strejke på skotsk DONG-anlæg afgøres onsdag

Mere fra EnergiWatch

Regeringen forbyder rutineflaring fra næste sommer

Det bliver ulovligt at brænde overskudsgas af i Nordsøen, medmindre det er strengt nødvendigt af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Det har regeringen netop besluttet på baggrund af en række afsløringer fra EnergiWatch.

Energinet skal finscreene havmiljø for 6 GW havvind

Energinet er blevet pålagt af Energistyrelsen at igangsætte forundersøgelser for i alt 6 GW havvind samt for ny placering af Hesselø Havvindmøllepark. Derudover skal Energinet forberede etablering af nettilslutningspunkter på land.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs