EnergiWatch

EU vil løse russisk-ukrainsk gasknude

Den europæiske energikommissær Günther Oettinger presser på for en løsning om gas mellem Rusland og Ukraine.

Russerne lukkede ned for naturgassen til nabolandet Ukraine 16. juni, da forhandlingerne mellem de to lande gik i hårdknude, men tirsdag tydede det på, at parterne er klar til at genoptage forhandlingerne.

EU's energikommissær, Günther Oettinger, presser på for forhandlinger og har foreslået et telefonmøde fredag, oplyser den russiske energiminister, Aleksandr Novak, tirsdag.

"Vi vil holde et telefonmøde, aftale et møde, diskutere problemer relateret til South Stream-rørledningen og leveringen af gas til underjordisk lagring," siger Novak ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Han tilføjer, at Rusland ikke vil ændre på gasprisen i det bud, Ukraine allerede har fået.

Møde i Berlin

Foruden telefonmødet vil udenrigsministrene fra Rusland, Ukraine, Frankrig og Tyskland mødes onsdag i Berlin for at drøfte krisen i Ukraine, siger en fransk diplomat.

De skal forsøge at fremme fredsinitiativer, der kan løse den igangværende krise mellem den ukrainske regering i Kijev og de prorussiske oprørere i Østukraine, siger kilden.

"Der er ikke nogen præcis hensigt. Det er en mulighed for at arbejde med fredsudspil, men vi ønsker ikke at sætte forventningerne for højt," forklarer diplomaten.

En talskvinde for det tyske udenrigsministerium bekræfter over for nyhedsbureauet dpa, at udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier har hasteindkaldt sine franske, ukrainske og russiske kolleger til krisemøde i lyset af den tilspidsede konflikt.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, meddelte mandag aften, at han ikke forlænger den ensidige våbenhvile, som han erklærede for en uge siden. Det betød, at den ukrainske hær tirsdag morgen genoptog kampene mod de prorussiske separatister.

Udenrigsministrene, der mødes hos tyske Frank-Walter Steinmeier i Berlin, er den russiske Sergej Lavrov, Ukraines Pavlo Klimkin og Frankrigs Laurent Fabius.

EU overvejer energisparemål på 27 pct.

EU trodser polske klima-benspænd

Ukrainsk gasledning i flammer

Gaskrig: Ukraine nærmer sig bankerot

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs