EnergiWatch

Statens indtægter fra Nordsøen falder

Aldrende oliefelter får statens indtjening fra Nordsøen til at dykke med 12 pct. i 2013.

Foto: Øyvind Hagen - Statoil

I 2013 kunne staten notere sig indtægter fra Nordsøen på 22,1 mia. kr., hvilket var et solidt fald fra året før. Synderen er en produktionsnedgang grundet aldrende felter. Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Samlet bød 2013 dermed på et fald i olieindtægterne på 12 pct. fra 25,2 mia. kr. i 2012.

"Nedgangen i de statslige indtægter skyldes blandt andet, at produktionen falder i takt med, at de danske felter bliver ældre. Produktionen af olie faldt således med cirka 13 procent sidste år i forhold til 2012 til 10,2 mio. kubikmeter, mens produktionen af salgsgas faldt med cirka 18 procent til 4,0 mia. normalkubikmeter i 2013," skriver Energistyrelsen.

Ifølge styrelsen er olieproduktionen nu lidt mere end halveret siden 2004. Den trend skal dog modvirkes af investeringer i Nordsøens oliefelter.

I Norge har regeringen med held ansporet til yderligere investeringer, hvilket har øget reserverne betydeligt.

"Der er fortsat høj aktivitet i den danske del af Nordsøen. I 2013 blev der investeret godt 7 mia. kr. i udbygningen af olie- og gasfelter, hvilket er en stigning på omkring 21 pct. i forhold til 2012. I de kommende fem år skønnes der investeret i alt 49 mia. kr. på felterne i Nordsøen," skriver Energistyrelsen.

Samsung afviser havmølle-exit

Kvaerner høster milliardordre på Sverdrup

Oliepriser deler sig på nyhed om amerikansk eksport

Mærsk sætter dato på nye superrigge

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs