EnergiWatch

Olieprisen stiger på grund af Irak-uroligheder

Spændingerne i Irak får nu olieprisen til at kravle op. Også aktiemarkedet kan blive påvirket af uroen.

Irak er den andenstørste olieproducent i Organisationen af Olieeksporterende Lande, OPEC, og urolighederne i landet betyder nu, at olieprisen stiger.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag ved middagstid omkring 113 dollar, hvor den torsdag stod i 111,40 dollar per tønde midt på eftermiddagen.

"Der er potentiale for, at urolighederne spreder sig i Mellemøsten, og vi taler om en betydelig del af den daglige produktion," siger markedsstrateg Michael McCarthy fra CMC Markets i Sydney til Bloomberg News.

"Markedet blev bekymret over potentielle forstyrrelser i Libyen, men Irak er en langt mere alvorlig situation," siger Michael McCarthy.

Usikkerhed til aktiemarkederne

Og mens juni indtil nu har været en særdeles god måned for aktiemarkederne verden over, blæser den fornyede uro i Irak, hvor en islamistisk milits rykker frem, fornyet usikkerhed ind i markederne.

Det vil føre til øget volatilitet (svingninger i aktiekurserne red.), vurderer aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje over for Ritzau Finans.

Han hæfter sig ved, at det såkaldte VIX-indeks, der måler usikkerheden i aktiemarkedet, forleden nåede det laveste niveau i over syv år. Investorerne har altså følt sig vældig trygge gennem en tid.

Det har ført til talrige aktierekorder, både i det hjemlige C20 Cap-indeks, på det amerikanske marked og i det tyske DAX-indeks. Men alt det kan uroen i Irak nu ændre på.

"Som minimum kommer der højere volatilitet, og det vil alt andet lige gøre, at vi ikke får samme entydige bevægelse på aktiemarkedet, som vi har set tidligere," siger Otto Friedrichsen.

Han tror dog ikke, at markedet er på vej mod et decideret kollaps.

"Vi vil se et aktiemarked, der vil opleve højere kursudsving og højere grad af nervøsitet. Men jeg tror ikke, at vi får en egentlig korrektion på mere end 10 procent," siger Otto Friedrichsen til Ritzau Finans.

Bliver det økonomiske opsving dræbt i Mosul?

Rusland beskylder Vesten for et Irak truet af opløsning

Olie: Irak-uro sender olieprisen til vejrs

Islamistisk milits erobrer Iraks største raffinaderi

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs