Mærsk: Passende tidspunkt for ny finansieringsaftale

A. P. Møller - Mærsk har sikret sig en markant bedre finansieringsaftale end den aftale, konglomeratet har haft indtil nu, siger chef for finansiering og risikostyring i Mærsk-gruppen.
Foto: Maersk Drilling
Foto: Maersk Drilling
AF RITZAU FINANS

Tidspunktet for en ny finansieringsaftale for A. P. Møller - Mærsk var passende med et år tilbage af den nuværende aftale og en gunstig situation på bankmarkedet.

Det fortæller Jan Kjærvik, chef for finansiering og risikostyring i Mærsk-gruppen, efter at Mærsk onsdag har meddelt, at man har sikret sig en ny finansieringsaftale med 21 banker på 5,1 mia. dollar (28 mia. kr.).

Den nye aftale er en såkaldt revolverende kreditfacilitet, der minder om en kassekredit.

"Omkostningerne er markant lavere end i den hidtidige facilitet fra 2010. Vi har taget konsekvensen af, at bankmarkedet i forhold til den her type facilitet er væsentligt mere attraktivt i øjeblikket end tidligere," siger Jan Kjærvik, til Ritzau Finans.

Den nye aftale løber fem år med option på to mere og erstatter en tidligere kreditfacilitet på 6,75 mia. dollar (37 mia. kr.) med udløb i 2015.

Jan Kjærvik vil dog ikke sætte tal på, hvor meget bedre vilkårene er i den nuværende aftale, men at tidspunktet for en ny aftale var ideelt.

"Den nuværende finansiering udløber om et år, og derfor ønskede vi at få en ny finansiering på plads, og der fandt vi det her tidspunkt passende. Det sikrer os en facilitet, som vi kan benytte, når vi har behovet," siger Jan Kjærvik.

Den nye aftale er billigere end den tidligere, men Jan Kjærvik fortæller, at det lavere beløb udelukkende handler om, at Mærsk ikke havde behov for et tilsvarende beløb som i den hidtidige aftale.

Han afviser samtidig, at den mindre kreditfacilitet betyder, at Mærsk vil til at køre med lavere gearing.

"Det har ikke noget med lavere gearing at gøre. Vi vil sikre vores likviditetsberedskab, og vi følte, at det ikke var nødvendigt at opretholde et så højt likviditetsberedskab," siger Jan Kjærvik.

Han siger derudover, at den nye finansieringsaftale ikke ændrer ved, hvorvidt Mærsk fortsat vil have virksomhedsobligationer som en væsentlig del af sin fremtidige finansiering.

"Nej absolut ikke, det er en helt anden type produkt. Det her har mere med likviditetscommitment at gøre. At vi skal have et højt likviditetsberedskab, som vi har haft de sidste år," siger Jan Kjærvik.

"Vi har de obligationer, vi har, til en samlet værdi på omkring 5 mia. dollar. Den første virksomhedsobligation, som vi udstedte i 2009 har udløb i år, så selvfølgelig ser vi på et tidspunkt på muligheden for en eventuel ny virksomhedsobligation, men det har vi endnu ikke taget beslutning om," fortsætter Jan Kjærvik.

Mærsk sikrer sig milliarder i refinansiering 

Nordsøfonden: Ny DUC-model betaler sig 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også