Maersk: Vi har alene betalt provision i Brasilien

Efter beskyldningerne om at være indblandet i bestikkelse i Brasilien, slår Maersk Gruppen fast, at den alene har betalt de normale 1,25 procents provision til skibsmægleren Gandra. "Vi har ingen aftaler med Paulo Roberto Cost," lyder det.
Foto: Felipe Dana, AP
Foto: Felipe Dana, AP
AF THOMAS KRISTENSEN, SHIPPINGWATCH

Maersk Gruppen afviser mandag morgen de beskyldninger, der er kommet frem i weekenden i den brasilianske avis Época, der beskriver hvordan der angiveligt er brugt bestikkelse til at få landet ordrer.

Beskyldningerne, der er gengivet i Financial Times, handler om, at en skibsmægler, som Maersk har anvendt i Brasilien efter sigende skal have betalt bestikkelsespenge til Paulo Roberta Costa, der havde en ledende stilling i Petrobras, der er Brasiliens dominerende olieselskab. Petrobras er samtidig en vigtig kunde for flere af Maersk Gruppens virksomheder, der arbejder inden for energi, ligesom Petrobas er vigtig for Maersk Gruppens konkurrenter.

Ifølge Época modtog Costa i alt 2,8 mio. USD fra 2006 til 2010 via skibsmægleren.

Mærsk anklages for brasiliansk bestikkelse

"Maersk har ikke en aftale med Paulo Roberto Costa. Provisionen betales ud fra almindelige og officielle regninger, som udstedes af den omtalte skibsmægler via officielle og konkrete bankforbindelser i Rio de Janeiro. Alle tank- og gasskibe på aftale med Petrobras afregnes på faste kontrakter ud fra det gældende markedsniveau," hedder det i en skriftlig kommentar fra Maersk, der understreger, at selskabet arbejder imod enhver form for korruption og lever op til loven.

Maersk Gruppen henviser samtidig til, at de internationale standarder for at betale provision til mæglere er på 1,25 procent af det beløb, der tjenes på en charter-kontrakt af et skib.

"I Brasilien, og idet der arbejdes udførligt inden for industriens normer, har Maersk Tankers også anvendt Gandra Brokerage som mægler og betalt 1,25 procent i provision. Maersk Tankers er det eneste Maersk selskab, der har haft forretninger med Gandra Brokerage," hedder det i meddelelsen fra Maersk.

Maersks forretningsforbindelse med Petrobras går helt tilbage til 1977. Senest vandt Maersk Supply Service en kontrakt på 1,6 mia. kroner eller 300 mio. USD. Rederiet skal servicere Petrobras med fire slæbebåde i olieselskabets offshoreoperationer ud for Brasilien.

Artiklen er leveret af EnergiWatch' søstersite ShippingWatch.

Mærsk anklages for brasiliansk bestikkelse

Mærsk investerer 14 milliarder i britisk gasfelt

Energi-familier blandt Danmarks rigeste

Smedegaard bakker på olie-mål

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også