EnergiWatch

Norske olieansatte truer med storstrejke

Næsten 200 Exxon-ansatte i Norge kan være på vej til at nedlægge arbejdet på grund af pensionstvist. Men det er kun første skridt - fagforening er parat til at lægge industrien ned.

Foto: Dario Lopez, AP

Fra 16. juni kan en strejke begynde for 190 ansatte hos amerikanske ExxonMobil i den norske del af Nordsøen, skriver flere udenlandske medier.

Det er ansatte i felterne Ringhorne og Balder, som ifølge fagforeningen Safe muligvis nedlægger arbejdet på grund af uenighed med Exxon om pensionsforholdene for 31 ansatte.

"Vi håber, at ExxonMobil forstår budskabet og gør noget," lyder det fra chef i Safe, Hilde-Marit Rysst, til Reuters.

Men en strejke mod Exxon er kun første skridt, advarer fagforeningen.

Gentagelse af 2012

Pensionsforhandlingerne brød sammen tidligere på måneden, hvilket har skabt risiko for en lignende strejke som den i 2012, hvor den norske oliesektor var ramt af en 16 dage lang arbejdsnedlæggelse.

Den nuværende konflikt ville som udgangspunkt være langt mindre, da den kun vil omhandle to felter, men fagforeningen har truet med, at strejken kan udvides, hvis Exxon ikke rykker sig.

"Det er helt klart muligt at udvide, hvis vi ikke får et resultat," lyder det videre Hilde-Marit Rysst.

Strejken i 2012 betød et produktionstab i Norge på 13 pct. og sendte olieprisen over 100 dollar per tønde, skriver Reuters.

Danfoss vokser på sine gamle markeder

2-3 kroner skiller Danfoss og medarbejdere

1000 ansatte på Danfoss strejker

Mere fra EnergiWatch

EKF-lån står bag stor australsk ordre til Vestas

Den danske mølleproducent skal levere 122 møller til et projekt i Australien, som EKF Danmarks Eksportkredit har ydet et milliardstort lån til. Der er tale om et projekt, hvor man har tænkt kreativt undervejs, fortæller direktør i EKF Danmarks Eksportkredit.

De grønne bæredygtige fonde er også sorte

I Danmark har 109 ud af de i alt 244 grønne såkaldte artikel 9-fonde placeret kundernes penge i selskaber, der baserer dele af sin forretning på fossil energi eller flyindustrien, skriver Børsen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs