EnergiWatch

NKT bør vise god start på året

NKT's kabelforretning bør vise solide takter, når kvartalsregnskabet aflægges onsdag, vurderer analytiker.

Regnskabet fra NKT for første kvartal onsdag skulle gerne vise en noget bedre indtjening end i samme periode året før.

Vejrforholdene hen over vinteren har været med selskabet, hvilket vil bidrage til fremgang. Ved regnskabsaflæggelsen vil der også være fokus på udviklingen i det omkostningsprogram, som selskabet lancerede i forbindelse med årsregnskabet.

"Vi kommer til at se rigtigt meget på Cables, og en af årsagerne er, at man har igangsat det her program, som skal sænke omkostningerne markant. Uanset hvordan indtjeningsudviklingen ser ud, og den bør være i bedring, så vil vi selvfølgelig spørge kraftigt ind til, hvordan programmet forløber. Det er ikke særligt gammelt, men man skal verbalt kunne overbevise om, at det er et program, som man sagtens kan føre ud i livet," siger senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank til Ritzau Finans.

NKT iværksatte i fjerde kvartal sit effektiviseringsprogram, der er døbt DRIVE, og som over en toårig periode skal føre til en væsentlig forbedring af afkastet i Cables. I første fase af programmet, som eksekveres i 2014 og 2015, er fokus på at reducere omkostningerne i niveauet 300 mio. kr. samt øget effektivitet.

Regnskaber fra nogle af NKT's konkurrenter peger på en positiv udvikling i første kvartal, hvor vejret har været mildt vinteren taget i betragtning.

"Det, vi har fået af indikationer fra NKTs konkurrenter i kabelforretningen, tyder på, at den organiske vækst faktisk er på vej op i tempo, også i Europa, og både Nexans og Prysmian har faktisk også peget på Norden som den del af Europa, som faktisk går bedst," siger Jacob Pedersen.

Prysmian faldt godt nok kraftigt på sit regnskab, men det tilskriver analytikeren primært selskabsspecifikke forhold.

I forhold til NKT's andet store selskab, Nilfisk-Advance, tyder det også på et kvartal med fremgang. Konkurrenten Tennant har offentliggjort opløftende tal for årets første tre måneder.

"De meldinger, vi har fået fra Tennant, viser, at det ikke bliver Nilfisk-Advance, der kommer til rigtigt at skuffe på fremdriften i første kvartal. Tennant voksede organisk med 10,5 pct., og viste også fornyet fremgang i den division, hvor de har Europa med, og det understreger over for mig, at Nilfisk-Advance skal kunne vokse. Det må ikke være Nilfisk-Advance i første kvartal, der giver hår i suppen for NKT," siger Jacob Pedersen og fortsætter:

"Så jeg synes i og for sig, at de meldinger, vi har fået fra konkurrenterne, peger i den rigtige retning. Kobler vi det med, at Cables nu er i gang med det her program, som skal sænke omkostningerne, og at vi gerne skulle have nogle positive kommentarer om det også, så tror jeg, at der er lagt op til et første kvartal, som er bedre end det, vi har set i tidligere år. Første kvartal bliver aldrig noget jubelkvartal fra NKT, men det bliver bedre," vurderer Jacob Pedersen.

Ifølge et estimat, som SME Direkt har indsamlet for Ritzau Finans, er konsensus et operationelt EBITDA for hele NKT på 270 mio. kr. mod 217 mio. kr. i samme periode året før. Omsætningen ventes på 3716 mio. kr. mod 3509 mio. kr. i første kvartal 2013.

NKT annoncerede i sit 2013-regnskab, at det i 2014 venter en organisk vækst i niveauet 0-3 pct. og en operationel EBITDA-margin i standard metalpriser på 9-9,5 pct. i forhold til 8,4 pct. i standard metalpriser realiseret i 2013.

"Jeg tror ikke, at de kommer til at ændre prognosen allerede nu, men set fra min stol har jeg da en forventning om, at de kan ledsage prognosen med en kommentar om, at første kvartal faktisk er forløbet lidt bedre end de havde regnet med," siger Jacob Pedersen.

Nexans afviser kontakt med Prysmian

NKT-rival får klø efter skuffende regnskab

Nexans oplever omsætningsfald

Dong henholdende i kabelkartel-sag

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs