Obama kan udløse faldende oliepriser

Det Hvide Hus bekræfter nu, at man overvejer muligheden for at give eksporttilladelse til amerikansk råolie. Ophævelse af forbuddet kan medføre lavere oliepriser.

Årtiers forbud mod eksport af råolie fra USA kan nu være på vej til at blive ophævet.

Den voldsomme vækst i mængden af skiferolie i USA har længe fået olieindustrien til at kæmpe for en ophævelse af forbuddet, der har været gældende siden 1975. En kamp, der har vundet stigende opbakning i den amerikanske kongres, men som præsident Obama hidtil har forholdt sig afventende til.

Nu tyder meget dog på, at Obama kan være på vej med en beslutning om eksporttilladelse. Det skriver Financial Times.

Ved en konference på Columbia University i går sagde Obamas senior rådgiver, John Podesta, at regeringen "aktivt undersøger, hvilke udfordringer boomet i skifterolie giver."

Selv om det ikke er et klart ja til eksport, er det i følge flere kilder som Financial Times har talt med, en klar indikation af, at den amerikanske regering nu hælder mod en eksporttilladelse i en eller anden udstrækning.

Den største bekymring i forbindelse med en tilladelse til eksport, er hvilken effekt det vil have på den globale oliepris. Åbner USA op for en stor eksport, kan det presse priserne ned til skade for oliesektoren.

Olie fra Bakken-feltet højeksplosivt

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Mangedoblet produktion

I dag er det så godt som totalt forbudt at eksportere råolie fra USA. Kun raffinerede produkter kan eksporteres.

Forbuddet mod eksport stammer tilbage fra 1975 og var tænkt som en beskyttelse mod mangel på råolie for den amerikanske industri. Skiferrevolutionen i USA har dog nu medført, at USA er tæt på at blive selvforsynende, og olieindustrien ser derfor store muligheder for indtjening, hvis eksport af råolie blev tilladt.

Alene produktion i North Dakota, der er hjemsted for det gigantiske Bakken-felt, er femdoblet over de seneste fem år, mens produktionen af råolie i Texas er fordoblet.

Selv om olieindustrien i USA skubber på for en eksporttilladelse, er det ikke alle, der bakker op om forslaget. Raffinaderierne i USA frygter, at det vil koste dem indtjening, og dele af den amerikanske produktionsindustri og transportsektor frygter også for højere priser på olie i USA.

Lykken er en oliebrønd i baghaven

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også