EnergiWatch

Amerikanere indleder kontroversiel gasboring i Rumænien

Olieselskabet Chevron trodser lokal modstand og laver første boring efter skifergas i Rumænien.

Foto: Ole Jørgen Bratland - Statoil

Det store amerikanske energiselskab Chevron er tirsdag begyndt at bore efter skifergas i den rumænske undergrund på trods af stor lokal modstand.

Det bekræfter en talsmand fra Chevron ifølge Reuters.

To gange i slutningen af 2013 forsøgte selskabet også at påbegynde eftersøgningsboringer, men begge gange blev det bremset af demonstrationer.

Boringerne, der finder sted nær byen Silistea i det østlige Rumænien, skader nemlig miljøet, mener miljøgrupper.

Det er den såkaldte "fracking"-metode, der bliver anvendt ved boringerne. Den går ud på, at man sprøjter vand og kemikalier dybt ned i den stenede undergrund for at frigøre gassen.

På grund af protesterne har Chevron derfor lavet en speciel sikkerhedszone rundt om boringerne, der bevogtes af politiet. Her er forbipasserende tvunget til at vise identifikationspapirer.

Selskabet forventer at søge efter skifergas i undergrunden i tre til fem år.

Ifølge Chevron kan gasudvinding fra Rumænien få stor betydning for energiforsyningen i Europa, på grund af den nuværende højspændte situation i Ukraine, der fungerer som transitland for de store mængder af gas, der skal fra Rusland til Europa.

Modsat flere lande i både Øst- og Vesteuropa er Rumænien dog ikke afhængig af russiske gasleverancer, idet landet er tæt på selvforsynende. Ifølge det finansielle tidsskrift Ziarul Financiar fik Rumænien kun 10 procent af sine gasforsyninger fra Rusland sidste år.

Chevron-overskud dykker voldsomt

Lave olieinvesteringer kan åbne Norge

Putin overvejer udelukkelse af olieselskaber 

Staten tror på nye aktører i dansk oliejagt 

Mere fra EnergiWatch

Regeringen forbyder rutineflaring fra næste sommer

Det bliver ulovligt at brænde overskudsgas af i Nordsøen, medmindre det er strengt nødvendigt af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Det har regeringen netop besluttet på baggrund af en række afsløringer fra EnergiWatch.

Energinet skal finscreene havmiljø for 6 GW havvind

Energinet er blevet pålagt af Energistyrelsen at igangsætte forundersøgelser for i alt 6 GW havvind samt for ny placering af Hesselø Havvindmøllepark. Derudover skal Energinet forberede etablering af nettilslutningspunkter på land.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs