EnergiWatch

Nordea: Ukraine kan give olieprishop og EU recession

Ifølge Nordeas olieanalytiker kan krisen i Ukraine sende EU i recession og olieprisen i vejret.

Krisen i Ukraine kan give et hop i olieprisen og sende EU tilbage i recession. Det er i hvert fald en mulighed i de scenarier, som Nordeas olieanalytiker Thina Margrethe Saltvedt sætter op.

Hvis krisen i Ukraine eskalerer, og Rusland stopper sin olieeksport til Europa, kan det få alvorlige konsekvenser.

Det skyldes, at oliemarkedet er følsomt, da det ikke har back up kapacitet, hvis de russiske olieleverancer udebliver. Derfor kan det resultere i et hop i olieprisen og i værste fald en decideret oliekrise, vurderer olieanalytikeren.

Nordea-analytikeren har vurderet effekten af tre scenarier:

Hvis halvdelen af olieleverancerne standses i kort tid - et par uger - venter Nordea, at prisen stiger 10-20 pct. fra det nuværende niveau på omkring 108 dollar for Brent-olie.

Hvis eksporten i en periode på et halvt år reduceres til det halve af det nuværende niveau på omkring 3 mio. tønder, ventes prisen at hoppe op i 150 dollar for en tønde olie. Noget af tabet ventes i dette scenario kompenseret af blandt saudiarabisk olie. Det ventes at svække euro, hvilket vil bedre EU's konkurrenceven og dermed virke positivt på væksten i EU.

Det tredje scenario er det alvorligste. Det er stort det samme som det andet, men nu med den yderligere krølle, at dollar vil styrkes,renten falde markant, og investorer løbe mod sikkerhed. Sker det, vil den globale vækst blive ramt hårdt, og EU sandsynligvis igen gå i recession.

Flere støtter til energiunion

Rusland til Ukraine: Betal eller vi lukker for gassen

Minister: Energitiltag i EU snegler sig frem

Mild vinter dyr for Dong

Mere fra EnergiWatch

Regeringen forbyder rutineflaring fra næste sommer

Det bliver ulovligt at brænde overskudsgas af i Nordsøen, medmindre det er strengt nødvendigt af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Det har regeringen netop besluttet på baggrund af en række afsløringer fra EnergiWatch.

Energinet skal finscreene havmiljø for 6 GW havvind

Energinet er blevet pålagt af Energistyrelsen at igangsætte forundersøgelser for i alt 6 GW havvind samt for ny placering af Hesselø Havvindmøllepark. Derudover skal Energinet forberede etablering af nettilslutningspunkter på land.

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs