Staten: Oliejagt for dyr i Danmark

Det koster mere at bore efter olie i den danske del af Nordsøen, end det gør andre steder.
Foto: Peter Helmer Steen, Polfoto
Foto: Peter Helmer Steen, Polfoto

Hvis de store mængder olie, der fortsat ligger i den danske del af Nordsøen skal udnyttes bedst, bør prisen for at jagte den sænkes.

Det siger Peter Helmer Steen, direktør i den statslige Nordsøfond, som er med i samtlige felter i den danske del af Nordsøen.

"Omkostningerne er for høje i den danske del af Nordsøen. Nogle af vores boreomkostninger er dobbelt så store i Danmark, som de er i andre lande," lød det Peter Helmer Steen ved åbningen af 7. udbudsrunde i Nordsøen.

Meget mere skal hentes

Bemærkningerne faldt, da olieveteranen, der har været mere end 30 år i branchen, skulle komme med bud på, hvordan indvindingsgraden kan øges i den danske del af Nordsøen.

Staten søsætter ny udbudsrunde

I dag hentes 26 pct. af olien op fra undergrunden. Ifølge Energistyrelsen er der potentiale til få det tal op på 31 pct., så "kun" 70 pct. af olien bliver i undergrunden. Her er de høje danske omkostninger en hæmsko.

Hvad der præcist ligger bag de højere danske omkostninger, var ikke muligt at få uddybet, men ifølge Peter Helmer Steen er der tale om en "kombination af rammevilkår og teknologi".

Sandsynlige forklaringer er, at raterne for at leje de nødvendige fartøjer til boringer er højere i danske farvande, ligesom vilkårene for brugen af eksisterende infrastruktur er med til at presse prisen op. Endelig kan der være adgang til lettere adgang til nyere teknologi i andre lande.

Energi-direktør: Den viden skal bores ud nu

Energistyrelsens direktør Morten Bæk nedtonede ved åbningen af den 7. udbudsrunde, at Danmark skulle have et problem med omkostningerne, fordi det gør det mere attraktivt at gå på oliejagt i andre del af Nordsøen.

"Det kan godt være, at omkostningerne ved at bore og efterforske på nogle stræk i Nordsøen er højere end på andre stræk. Det kan også være, at de er lavere. Det er det vi skal til at bore ud nu," sagde Morten Bæk med henvisning til, at styrelsen for nylig igangsatte et samarbejde med lobbyorganisationen Olie Gas Danmark om at kortlægge, hvordan produktionen kan øges.

350 mia. kr.

Der kan være store penge at hente for Danmark og olieselskaberne, hvis indvindingsgraden kan sparkes i vejret. Ifølge beregninger fra Energistyrelsen vil det kaste 70 mia. kr. til statskassen, hvis indvindingsgraden øges fra 26 til 27 pct.

Med udgangspunkt i de beregninger vil det generere en indtægt til staten på omkring 350 mia. kr., hvis det lykkes at nå de 31 pct., som Energistyrelsen mener, at der er potentiale for.

Lovende teknologi

Kontorchef Jens Skov Spilling spiller en hovedrolle i arbejdet. Selvom han ikke vil lægge hovedet på blokken og garantere, at det lykkes at øge indvindingsgraden fra 26 til 31 pct., minder han samtidig om, at indvindingsgraden tidligere har været på 9 pct.

"Lige nu ved vi ikke præcist, hvordan det skal ske, men den teknologiske udvikling giver store muligheder," sagde Spilling ved åbningen af 7. udbudsrunde.

En lovende teknologi er injektion af CO2 i undergrunden, hvor foreløbige forsøg har vist sig meget lovende i forhold til at bruge vand til at presse olien ud.

Endnu ingen produktion fra 6. runde

Der blev ved 6. udbudsrunde, som blev afsluttet i 2006, tildelt 14 nye tilladelser. De har resulteret i otte efterforsknings- og vurderingsboringer, som igen har resulteret i seks fund af olie og gas.

Selskaberne bag fundene har endnu ikke besluttet om de vil udnytte fundene kommercielt, men ifølge Energistyrelsen er der potentiale i flere af de seks fund.

Som noget nyt vil Energistyrelsen fremadrettet gennemføre udbud meget hyppigere og mere regelmæssigt end hidtil. Mens der i denne omgang er gået otte år fra, at det seneste udbud blev sat i gang, vil det næste udbud blive igangsat allerede i 2016.

Kontorchef Jens Skov-Spilling forklarer, at det sker for at skabe større forudsigelighed og samtidig skabe bedre muligheder for udnytte den eksisterende infrastruktur, når kommende fund skal udbygges. Det møder stor opbakning fra Peter Helmer Steen.

Staten tror på nye aktører i dansk oliejagt

Skuffende DONG-boring i Nordsøen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også